Списък с двадесетина хранителни продукти, помагащи за подмладяването на организма и за удължаването на живота, е изработен в резултат на съвместно изследване на учени от няколко университета на САЩ и Европейския съюз, сред които университета в град Лийдс, предава ИТАР-ТАСС.

Той е съставен на основата на направените през последните години открития, свързани с биохимическите механизми на стареенето на клетките на човешкия организъм.

Във всеки от включените в „менюто на дълголетието" продукти се съдържат изключително активни вещества, въздействащи позитивно и активно на сложните биологични процеси. В менюто влизат мощните антиоксиданти - черния шоколад, кафето и чаят.

Те са богати на полифеноли, притежаващи способността да възстановяват поразените клетки и да удължават живота им.

В списъка са още ябълките, черното френско грозде (касис), черната боровинка, броколи, череша, домати, нар, портокали, праскови, сливи, малини, червено грозде, червен лук, спанак, ягоди, жито, ядки.

Специалистите твърдят, че макар другите продукти - месото, рибата, млякото, тестените изделия - да дават на организма необходимите калории, мазнини и минерали, зеленчуците и преди всичко плодовете съдържат биохимическите елементи, които пазят и удължават живота.

Източник/БГНЕС