Кое прави една професия добра? Заплатата? Нужните физически усилия? Нивото на стреса? Доста фактори влизат в уравнението добра/лоша професия. Ето и десетте най-добри професии в САЩ според JobsRated.com:

10. Счетоводител

Счетоводителите анализират финансова информация за различни икономически субекти и обикновено имат стандартна 40-часова работна седмица, но много от тях работят и извънредно, особено в края на годината, когато има одити и приключвания.

Средна годишна заплата: 54 630 долара.

9. Индустриален дизайнер

Индустриалните дизайнери комбинират изкуството, бизнеса и инженерството, за да проектират продуктите, които хората използват всеки ден. Всъщност, тези дизайнери са отговорни за стила, функционирането, качеството и безопасността на почти всяка произведена стока.

Средна годишна заплата: 54 560 долара.

8. Социолог

Социолозите изучават обществото и поведението, анализират как социалните влияния се отразяват на различните хора и как организациите и институциите влияят на ежедневния живот на хората и групите.

Среден годишен доход: над 60 000 долара.

7. Историк

Историците обикновено специализират в определена сфера, анализирайки историческа информация и изграждат познания въз основа на тяхната работа. Щатското бюро за трудова статистика описва историците като хора, които специализант по страна или регион, период или сфера и които могат да работят извън офиса или класната стая.

Средна годишна заплата: 48 520 долара.

6. Анализатор компютърни системи

Анализаторите на компютърни системи помагат на организациите да използват технологиите ефективно и да инкорпорират бързо променящите се технологии в съществуващи системи. Среден годишен доход: 69 760 долара.

5. Софтуерен инженер

Софтуерен инженер е една от професиите, които се очаква да се разраснат най-бързо в периода 2006-2016 г., според бюрото за трудова статистика. В тази професия се прилагат компютърни науки и математически анализи за проектирането, разработването, тестването и еволюцията на софтуер и системи.

Средна годишна заплата: 79 780 долара.

4. Биолог

Учените биолози изучават живите организми и техните отношения с природата.

Средна годишна заплата: 76 320 долара.

3. Статистик

Статистиците работят със статистически анализи и разрешаването на задачи както в публичния, така и в частния сектор.

Средна годишно възнаграждение: 65 720 долара

2. Актюер

Актюерът се занимава с финансовото въздействие на риска и несигурността, определяйки вероятността на събитията и как компаниите могат да си изградят стратегии, за да избегнат негативните последствия.

Средна годишна заплата: 82 800 долара.

1. Математик

Най-добрата професия в САЩ е математик. Тази работа е доста повече от разнасянето на учебник и чертането на синусови криви; математиците разрешават задачи за бизнеса и работят по редица други въпроси от световен мащаб.

Средна годишна заплата: около 100 000 долара.

Вижте още: Най-лошите професии в САЩ