Руската рубла се е понижила до близо шест годишен минимум спрямо долара, след като централната банка на страната девалвира валутата за втори пореден ден. Причината е, че поевтиняването на петрола на международните пазари сериозно заплашва икономиката на страната.

Рублата поевтиня с 1.9% до ниво от 31.1252 рубли за долар към обяд, в сравнение с нивата й на търговия от 30.5312 рубли за долар вчера.

От август насам руската национална валута е поевтиняла с 25% спрямо долара, като очакванията са тя да продължи да трупа загуби.

Поевтиняването на валутата стана реалност след разширяването на позволените граници, в които рублата може да се търгува спрямо еврото и долара от страна на централната банка.

Специалистите прогнозират, че рублата може да поевтинее с 10% спрямо кошница от валути през настоящия месец.

Компаниите купуват чуждестранна валута, за да разплащат задължения от над 80 млрд. долара през настоящата година, а икономиката е изправена пред сериозни предизвикателства на фона на спада в цената на петрола.

Бюджетът на страната е направен при заложени средни цени на петрола от 70 долара за барел, което може да изиграе лоша шега на фона на настоящите му нива от 42.99 долара.

Валутните резерви на страната, която е най-големият световен износител на енергийни суровини, са се понижили с 27%, или 160 млрд. долара, спрямо нивата им от август миналата година.

От тогава до момента, инвеститорите са изтеглили над 200 млрд. долара от инвестициите си, като тегленията продължават.

Тегленията се предопределят и от нуждите на инвеститорите да попълват други дупки в различни части по света.