През 2009 г. туристическият бранш у нас очаква 6.5 млн. туристи. Или приблизително колкото миналата година. Ето защо морските ни курорти, още в разгара на зимния сезон, планират как да привлекат колкото е възможно повече посетители и то най-платежоспособните. На какво ще заложат през тази година Балчик, Созопол, Несебър, Приморско и Каварна?

Богатите туристи в Балчик ще бъдат привличани с двете голф игрища с 18 дупки, проектирани от световните легенди в голфа Гари Плейър и Ян Уснам. Плановете се простират до там, че се очаква този вид спорт да се изучава и в местните училища.

Друга притегателна сила за богаташите е яхтеното пристанище на града, което дава възможност за акостиране на 60 яхти. За по-големите любители на силни усещания, с което са известни по-имотните хора, се предлага дори бой с пиратски кораби.

Богатите туристи пък Созопол ще примамва на международни туристически борси. Градът ще се представя като една от най-желаните български дестинации за културен туризъм. Всички хотели, ресторанти и комплекси са събрани в луксозен каталог, който ще радва очите на бъдещите богати посетители.

Всеизвестно е, че в близост до града се намира и един от най-големите нудистки плажове у нас. Какво по-хубаво за богатите и известните от това да пекат голи тела на слъцето извън обхвата на папараците?

Отново на изложения Несебър ще се популяризира като най-голямата българска туристическа дестинация. От общината ще наблегнат на факта, че градът не е привлекателен единствено през летния сезон. От там залагат на културния туризъм, конгресния туризъм, а и на сватбения туризъм.

Богаташите са известни и с пристрастията си относно природосъобразния начин на живот. Затова в програмата за реализиране на общинския план за развитие до 2013 г. на Приморско се набляга на екотуризма. В околните села около града ще реконструират селски къщи и ще създават екомаршрути. Управниците на курорта наблягат и на природните дадености в района - река Дяволска и природния резерват Ропотамо.

И през тази година Каварна ще остане рок столицата на България. А какво, ако не платежоспособни туристи, са световноизвестните групи и техните антуражи, които изнасят концерти в крайморския град? Но не само на тях разчитат в общината. Привлекателна сила за богаташите са и двете голф игрища в селата Топола и Божурец. Градът е и едно от най-предпочитаните места у нас за орнитоложки туризъм.