В света има 1 125 милиардери според сп. "Форбс". Тяхното общо богатство се оценява на 4.4 трлн. долара. Чернокожите сред тях обаче са под един процент.

ТВ каналът The Voice обяви имената на най-богатите чернокожи:

Мохамед Ал Амуди

Най-богатият чернокож в света е Мохамед Ал Амуди (на снимката). Той разполага с 9 млрд. долара и е на 97-о място в света в листата на "Форбс". Ал Амуди е роден в Етиопия, а богатството си е събрал от бизнес с имоти и строителство, както и от рафинерии в Швеция и Мароко.

Той е най-големият чуждестранен инвеститор в Швеция и най-едрият частен инвеститор в Етиопия. Диверсифицира в различни бизнеси като хотели, добив на злато, обработка на храна и др.

Алико Данготе

Нигериецът Алико Данготе е на второ мястото в листата на чернокожите милиардери и на 334-о общо в света. Той е на първо място в Африка обаче.

Неговата компания Dangote Group се оценява на около 3.3 млрд. долара. Той развива бизнес в Бенин, Гана и Того.

Сред дейностите на групата са производство на храна, на цимент и транспортни услуги.

Данготе удари джакпота миналата година, когато листна компанията си на фондовата борса в Нигерия.

Опра Уинфри

С 2.5 млрд долара, Опра е на 462-о място в списъка на Форбс.

През 2004, 2005 и 2006 г тя бе единственият милиардер с черна кожа в света. Тя е най-богата жена в света, която е спечелила сама състоянието си (не се броят наследници).

Мохамед Ибрахим

Опра дели третата позиция в тази класация с Мохамед Мо Инрахим от Судан, който също има 2.5 млрд долара.

Д-р Ибрахим е експерт по мобилни комуникации и има академичен степен по бизнес кариери. През 1985 г той основава първата GSM мрежа във Великобритания, а през 1989 г създава компанията Mobile Systems International.

През 1998 г основава Celtel - телекомуникационна компания в Африка, която днес оперира в 16 държави. През 2005 г тя бе продадена на MTC Kuwait за 3.4 млрд долара.

Патрис Моцепе

Роденият в Йоханесбург Патрис е първият чернокож милиардер в Южна Африка. Богатството му идва от компанията минно-добивното предприятие African Rainbow Minerals .

Той е на 503-място в света със състояние от 2.4 млрд. долара.

Моцепе създава компанията през 1995 г. Днес тя се оценява на 875 млн. долара и добива платина, никел, желязо, въглища и др.

Майкъл Лий-Чин

С 1.8 млрд. долара Лий-Чин е на 677-о място в света.

Той живее в Канада, но е родом от Ямайка. Лий-Чин е основател и президент на Portland Holdings Inc, председател на борда на директорите на AIC Limited (канадски взаимен фонд) и на Националната търговска банка на Ямайка.

Личното му портфолио с имоти включва 250 акра в Ямайка (на брега), както и имения в Канада и Флорида.

Робърт Джонсън

Първият чернокож милиардер в САЩ в момента е едва на 1062-о място в света.

Роден е в Мисисипи, а богатството си дължи на това, че през 1979 г. създава Black Entertainment Television (BET).

11 години по-късно BET стана първата компания притежаване от чернокож на фондовата борса в Ню Йорк.

По данни от 2007 година BET е в списъка с каналите на 65 млн. домакинства в САЩ. В момента компанията има и няколко специализирани цифрови канала - госпъл канал, хип-хоп канал и др.

През 1998 г Джонсън изкупи всички акции на компанията и тя отново стана частна. Но на следващата година бе купена от Viacom за 3 млрд долара.

Джонсън има дялове в 100 хотела в САЩ. Той е и първият чернокож притежател на мажоритарен дял от американски професионален спортен отбор - Charlotte Bobcats.

Вижте още: Милионерите в България