Ръководителят на американската компания Apple Стив Джобс съобщи за хоспитализирането си до края на юни, пише днес AP.

В електронно писмо, разпространено от компанията, Джобс заявява, че здравословното му състояние се оказало по-сложно, отколкото предполагал.

За периода, когато Стив Джобс ще бъде в болница, изпълнителните функции в Apple ще се поемат от главния оперативен директор Тим Кук, отбелязва агенцията.

Миналата седмица Стив Джобс потвърди слуховете за здравословните си проблеми, като допълни, че ще проведе курс на лечение и ще продължи да изпълнява задълженията си.

След месеци предположения за състоянието и загубата на тегло на Стив Джобс, той заяви, че страда от хранително неразположение и планира да остане главен изпълнителен директор на Apple Inc. по време на лечението си, информира на 5 януари Bloomberg.

„Отслабвах през цялата 2008 г. Причината оставаше загадка, както за мен, така и за моите лекари", се казва в друго изявление на Джобс, който навършва 54 г. през февруари. „След по-подробни тестове моите лекари мислят, че са открили причината - хормонален дисбаланс, който „краде" протеините, от които тялото ми се нуждае, за да бъде здраво", казва Джобс.

Решението на Джобс да говори открито за здравето си идва след месеци на спекулации, че вероятно ще се наложи да отстъпи постта си на главния оперативен директор на Apple Тим Кук. Джобс, който претърпя успешна операция на рак на панкреаса през 2004 г., е считан от инвеститорите за основна фигура за бъдещето на Apple.

След като се завърна на кормилото на компанията през 1997 г., Джобс превърна Apple от губещ производител на компютри Macintosh в гигант в областта на потребителската електроника с продукти като iPod и iPhone.