Италианският производител на спортната кола Ламборджини регистрира за изминалата година рекордна продажба. Марката, чиито модели струват поне 200 000 долара възнамерява да увеличи салоните за продажба из целия свят, въпреки финансовата криза.

За миналата година Ламборджини е продала рекордната бройка от 2430 автомобили, което е с 1% повече в сравнение с 2006 г. Резултатите са постигнати благодарение на 15 нови дилъри, каза директорът на компанията Стефан Винкелман на Международния автомобилен панаир в Детроит.

Въпреки това, той отказа да каже каква е печалбата на компания, като уточни само че е постигнат рекорд. Нови купувачи на луксозната марка се появиха на пазарите в Китай и Южна Корея, където ръководителите на Лаомборджини възнамеряват да ангажират нови 10 дилъра.

Така те възнамеряват да спечелят още повече от спада на американския пазар и другите богати пазари, засегнати от финансовата криза. Винкелман уточни, че компанията има в целия свят 122 дилъра и че тя е "финансово здрава" компания. Той уточни, че всяка година се въвежда новата версия на двата двуместни модела.

В италианската фабрика в Болоня не се предвижда изработката на по-евтини автомобили, които да се сравняват с филиала на Фита "Мазерати", чиято стартова цена е 115 000 долара.

Въпреки това Ламборджини възнамерява да започне производството на коли с четири врати, чийто прототип бе представен миналата година на автомобилния панаир в Париж. Поръчките от Китай, Южна Корея и Близкия изток успяха да покрият миналогодишният спад от 20% на американския пазар.

Само в Китай продажбата на Ламборджини се е увеличила два пъти - 72 лимузини. На този етап Ламборджини не планира изработка на спортен модел.

Средно купувачът на Ламборджини чака 6 месеца за да получи колата, след като вече я е платил. Всеки модел се изработва ръчно с всички екстри пожелани от купувача.

Източник: БГНЕС