Великобритания днес обяви втория си план за спасяване на банковата система, информира Reuters.

Правителството, което вече инжектира 37 млрд. паунда в местните банки през октомври, ще създаде фонд, чрез който Централната банка ще може първоначално да изкупи активи на банките на стойност до 50 млрд. паунда (74.58 млрд. долара) и ще увеличи дела си в Royal Bank of Scotland като част от плана.

Планът има за цел да предотврати изпадането на петата най-голяма икономика в света в по-голяма рецесия, вследствие на намалялото кредитиране. Според някои прогнози британската икономика ще се свие с 2.7% тази година, което би било най-големият годишен спад от Втората световна война.

Данни, които се очаква да бъдат изнесени днес, вероятно ще потвърдят прогнозите, че Великобритания е изпаднала в рецесия, първата й от 1992 г. Министър-председателят Гордън Браун се надява, че новият спасителен план ще спомогне за ограничаване на последствията.

Политическият залог за Браун е висок. Той беше аплодиран за първоначалната си реакция спрямо финансовата криза, но публикувано вчера проучване показва, че партията му продължава да губи позиции спрямо Консерваторите, а следващите избори са преди средата на 2010 г.

Британското правителство може да увеличи дела си в RBS от 58 до 70%, като замени привилегировани акции на стойност за 5 млрд. паунда за обикновени акции, като част от новия план.

RBS днес ще отчете до 25 млрд. паунда загуби за 2008 г., според Daily Telegraph.

Икономическите данни, които се очакват тази седмица, няма да разсеят тъмните облаци над световната икономика.

Япония се очаква да отчете в четвъртък рекорден 30-процентен спад в износа, а централната банка на страната вероятно ще прогнозира, че втората най-голяма икономика в света ще отчете свиване за двете години до март 2010 г. и че скоро ще се върне към дефлацията.

Китай, която е основният двигател на ръста на световната икономика, се очаква да отчете, че икономиката на страната е нараснала през четвъртото тримесечие с най-малкия ръст от почти десетилетие.