Русия вероятно скоро ще стане член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), прогнозира милиардерът инвеститор и поддръжник на алтернативната енергия Т. Буун Пикънс, цитиран от Reuters.

Това членство обаче няма да е в полза на САЩ, според Пикънс, който прокламира увеличаването на инвестициите във вятърна енергия и природен газ, за да се намали зависимостта на САЩ от вноса на петрол.

На пресконференция след среща с щатски кметове, Пикънс обяви, че се е срещал на два пъти с преходния екип на Барак Обама, за да промотира плана си, който има подкрепата на 187 щатски кметове.

Пикънс започна да популяризира плана си през миналото лято, когато цената на петрола надхвърли 147 долара за барел, а интересът към алтернативни енергийни източници нарасна значително.

От тогава цената на петрола падна значително, след като търсенето в САЩ и в други големи страни намаля.

Пикънс, който е председател на BP Capital, наскоро заяви, че цената на петрола ще достигне 75 долара за барел в рамките на една година и ще се върне отново до 140 долара за барел, когато световната икономика тръгне нагоре.

САЩ разчита на вноса за 70% от петрола, който потребява, което представлява сериозна опасност за щатската икономика, според Пикънс. Той очаква по-големи шансове за енергийната независимост при администрацията на Обама.

Планът на Пикънс за производство на енергия от възобновявяеми източници ще създаде 138 000 работни места в рамките на година и около 5 млн. работни места за период от 10 години.