България, заедно с още много други европейски страни, е една от потърпевшите от газовата криза. Извънредно допитване на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) установи, че 53% от запитаните фирми не се считат за засегнати, други 12% се описват като косвено засегнати (намалени доставки, спад на работата).

Останалите 35% се причисляват към директно засегнатите - спряно производство, затворени цехове, увеличение на текущите сметки, оскъпяване на производствената дейност, съобщиха за Profit.bg от ГБИТК.

Една четвърт от засегнатите фирми са успели да си намерят алтернативен доставчик на газ и не са прекратили дейността си, за разлика от други 25%, които са били принудени да затворят изцяло или част от производствените си халета.

Половината от засегнатите фирми имат възможност да използват алтернативни енергийни източници, като мазут, нафта, ток и др.

По отношение на конкретните загуби от газовата криза 25% от засегнатите фирми нямат загуби до момента, а останалата част или не е изчислила размера на загубите, или е направена само приблизителна оценка, чийто порядък е стотици хиляди лева на ден.

Много от предприятията споделят, че търпят загуби поради използването на алтернативни енергийни източници, като мазут, ток и др., а също и поради забавяне на производствения процес, плащане на неустойки и др.

При 4 от фирмите, които са косвено засегнати и работят в бранша „Транспорт и логистика", се наблюдава спад на доставките и работата поради това, че техни клиенти са директно засегнати.

В проучването участваха 30 германски фирми, развиващи производствена дейност в България и 4 от областта на логистичните услуги.