Истерията около газовата криза показа някои много важни неща за политическия живот в България. Това заяви бившият енергиен министър и депутат от Коалиция за България Румен Овчаров. Подобни спирания на природния газ от страна на Русия не се случват за първи път, припомни той и допълни, че има политически отговор на въпроса защо страната ни беше основният потърпевш в спора между Русия и Украйна.

Ако правителството действа технологично правилно по отношение на чисто техническото справяне с кризата, управляващите трябваше да действат по-рязко и политически. Според него България не я интересуват неспазените договорки между Русия и Украйна.

България няма търговски взаимоотношения с Украйна. Претенциите на страната ни би трябвало да са насочени към Русия, защото взаимоотношенията ни са с "Газпромекспорт" и с две фирми с доминиращо участие на "Газпром", допълни Румен Овчаров.

По думите му политически разговори и споразумения има само с Русия и пряко с "Газпром" и България е трябвало да вземе по-ясна и категорична политическа позиция. Овчаров коментира, че страната има много неща, с които може да търгува с руската страна и даде за пример проекта "Белене", който не е решен в полза на руснаците.

Проектът АЕЦ "Белене" трябваше да се сложи на масата като оръжие за преговори по време на газовата криза. Тя беше удар срещу правителството и управляващата коалиция, заяви още Овчаров.

По думите му едва ли след случилото се някой ще каже, че проектът „Южен поток" не е нужен.

България се превръща в държава на абсурда. Няма никакви промени в договорите за доставка, заяви още той. България доставя природен газ по договорите, подписани от Иван Костов и Евгени Бакърджиев.

По думите на Овчаров, той самият не е подписвал никакъв договор за доставка. Според него договорът за доставка на газ, подписан през 2008 г., е подписан с примка на шията. Бившият енергиен министър каза още, че България би трябвало да търси компенсации и неустойки в договорите с посредниците си, а политическата отговорност е изцяло руска.

Овчаров заяви още, че не би имало смисъл от решението на Народното събрание за отварянето на Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", ако това е в рамките само на една кампания. Според него това трябва да бъде началото на целенасочена кампания, която да продължи дълго.

Източник: bTV, Снимка: БГНЕС