Еврото няма да го има след 20 години, но за Великобритания щеше да е по-добре, ако се беше присъединила към единна европейска валута, когато имаше възможност, заявява легендарният инвеститор Джим Роджърс пред британския вестник Metro.

Това, че не си част от държавите, използващи еврото като национална валута, е конкурентен недостатък, според Роджърс.

Това оскъпява и утежнява бизнеса с останалата част от света. Но аз не съм сигурен, че еврото ще съществува 20 години, твърди Роджърс. Италианците и германците ще са в хаос, тъй като те нямат план Б, смята Роджърс.

В следващите 20 години също така Китай може да стана най-голямата икономика в света, прогнозира Роджърс.

Той потвърждава мнението си, че британският паунд ще продължи да се обезценява, докато Лондон страда от финансовата криза, а петролът в Северно море намалява.

Великобритания е силно задлъжняла нация. Правителството харчи гигантски суми от парите на данъкоплатците, за да подпомага банки, които трябваше да бъдат оставени да фалират, казва Роджърс. "Ако бях британски данъкоплатец, щях да съм бесен,", добавя той.

Роджърс обаче не се наема с прогноза за края на икономическите проблеми.

За тези, които се притесняват за бъдещето, съветът на Роджърс е: Ако говорите китайски, отивайте в Китай, или се опитайте да се занимавате със селско стопанство.

Роджърс е по-оптимистично настроен към селското стопанство, отколкото към която и да е друга индустрия. Ако не е земеделие, всичко, свързано със суровини и природни ресурси, ще свърши работа, смята Роджърс.

Джим Роджърс е американски инвеститор и финансов коментатор. Той е съосновател на Quantum Fund, заедно с Джордж Сорос, и е университетски професор, автор, световен пътешественик и създател на индекса Rogers International Commodities Index (RICI).