Украйна трябва да създаде смесена дружество с руската Газпром и европейски компании, между които E.ON и GDF Suez SA, за да бъдат гарантирани газовите доставки след кризата от миналия месец, според украинският милиардер Дмитрий Фирташ, информира Bloomberg.

Руски, украински и европейски инвеститори трябва да притежават по една трета от компанията, според Фирташ. Той контролира 45% от регистрираната в Швейцария RosUkrEnergo AG, която е единственият вносител на газ в Украйна от 2006 г., докато неговият бизнес партньор притежава 5% от компанията, а Газпром държи останалите 50%.

Доставките на газ от Русия през Украйна за Европа спряха почти за две седмици миналия месец, вследствие на спорове между двете държави за цените и транзитните такси. Руският министър-председател Владимир Путин заяви, че според споразумението подписано от двете страни на 19 януари, посредниците в търговията ще бъдат елиминирани.

Според предложението на Фирташ приносът на Украйна за смесеното предприятие ще бъдат нейните тръбопроводи, които транспортират една четвърт от годишното потребление на газ в ЕС и които се твърди, че струват около 20 млрд. долара. Газпром трябва да допринесе за компанията с газови полета от които се произвеждат 50 млрд. куб. м. годишно за период от над 25 години, докато европейските компании трябва да инзвестират парични средства.

Състоянието на Фирташ се оценява на 3.8 млрд. долара, според полското списание Wprost. Неговите бизнес интереси са основно е енергетиката, химическите материали и строителството на тръбопроводи. Той консолидира активите си в холдингова компания наречена Group Dmitry Firtash, или GDF, през юни 2007 г.

Предложението на Фирташ за създаване на смесено предприятие, в което участват европейски компании наподобява идеята, която беше обсъдена по време на спора между Украйна и Русия през миналия месец.

Путин се срещна с представители на GDF Suez, E.ON Ruhrgas AG и Eni SpA в Берлин на 16 януари, за да ги убеди да формират група, която да купува газа необходим за функционирането на украинската газопреносна система.

Тогава Eni е подкрепила инициативата на Путин, която беше с краткосрочна цел. E.ON Ruhrgas, Wingas и GDF Suez също са подкрепили идеята, според руския заместник министът-председател Игор Сечин, докато E.ON Ruhrgas, е обявила, че са нужни повече преговори.

Подписването на споразумение между Русия и Украйна три дена по-късно направи това временно решение ненужно.