Преките и косвените жертви на измамата на Мадоф в света може да са около 3 млн.. души, съобщиха испански адвокати в Мадрид, които подадоха жалба в САЩ от името на жертвите в Испания, предаде АФП и БГНЕС.

"Според нашите изчисления най-малко три милиона души са пострадали от аферата Мадоф, три милиона частни лица, които може да са засегнати пряко или косвено", заяви Хавиер Кремадес, говорител на правната кантора Cremades&Calvo Sotelo.

Адвокатът подчерта, че изчисленията са били направени въз основа на данните на 30 правни кантори в света, които защитават жертвите в 25 страни на създадената от Мадоф пирамида от 50 млрд. долара.

Припомняме, че Бърнард Мадоф беше арестуван за най-голямата финансова измама в света на 15 декември миналата година.

Неговият фонд беше основан през 1960 г., като обслужваше 25 крупни клиенти и разполагаше с повече от 17 млрд. долара оборотни средства.

Сред корпоративните клиенти на Мадоф бяха Banco Santander (3.1 млрд. долара), Societe Generale (13.7 млн. долара), UniCredit (102.5 млн. долара), HSBC Holdings (1 млрд. долара) и други.

Според в. "Уолстрийт джърнъл" най-много е пострадал предприемачът Карл Шапиро с инвестиции за 545 млн. долара. Източници, близки до 95-годишния Шапиро, съобщиха, че е възможно той да е изгубил половината си активи.