Добруджанският фасул, който купуваме в търговската мрежа, не е родно производство. Земеделската култура се внася от Китай, но в магазините се представя като местна реколта, каза директорът на Добруджанския земеделски институт Петър Петров пред БГНЕС.

Същевременно полемиката около заместителите на месо и мляко набира все по-голяма сила, след като в нея се включи доц. Донка Байкова, зам.-предс на Дружество по хранене и диететика.

"Съставът на сиренето, кашкавалът и млякото вече не е същият поне от една година ", каза вчера директорът на националната вертеринарномедицинска служба Йордан Войнов , според който технологиите със заместителите са нормална практика в Европа и те са безвредни за здравето.

Специалистите по хранене, обаче, казват точно обратното. Те са крайно изненадани от хранителната измама и твърдят, че добавките от палмово масло от Индонезия и белтъчни концентрати биха могли сериозно да застрашат здравето на всеки.

42 излязоха фирмите, използвали растително масло в млечните си продукти. Имената им от днес са в интернет страницата на ветеринарно медицинската служба.

Сирената с подмемени мазнини съдържат консерванти и много повече сол. Изключително вредно за хипертониците. За да ги докарат на вкус, цвят и мирис вероятно съдържат и много подобрители, известни като Е-та. Прекаленият им прием, може да е доста непредвидим.

И използваните в белтъчните добавки - колагенови сурогати от телешки или свински стомах и кожа - могат да са изключително опасни. Освен, че белтъкът в тях е трудно усвоим, т.е. нехранителен, той може да предизвика алергични пристъпи. А колкото до тебешира или кредата в сиренето - явно се слагат заради калция. Във вид на калциев двухлодир, обаче, той е абсолютно неусвоими от организма.

Нито един специалист по хранене няма да ви препоръча в менюто кренвирши. Те засищат, но нямат никакъв хранителни съставки, защото се правят от смлени субпродукти като пилешки кости и кожа.

Затова и месопреработвателите от Силистренсто настояват да се забрани вносът на заместителите на месото при производството на малотрайни колбаси. Само така потребителите ще имат гаранция за безвредни храни.

Източник: БГНЕС/БНТ