В края на миналата година стана ясно, че само в София заради кризата са замразени строителни обекти на стойност 1.2 млрд. лв по данни на bТВ.

В момента много строителни предприемачи по света спират работа в очакване на по-добри времена, като тенденцията се пренася неминуемо и при нас.

Когато се заговори за замразяване, най-често става дума за големи проекти като хотели, и ваканционни селища, като засега подобен проблем при жилищното строителство е сравнително по-рядък, още повече, че хората се преориентираха от покупка "на зелено" към завършени строежи, но все още може да се види схемата "дупка след дупка", т. е. предприемачът взема първата вноска на потенциалните купувачи, започва строителство, след което се преориентира към нов проект, без да завърши първия.

Проблемът е, че разрешението за строеж губи правно действие, когато в продължение на 3 години от неговото издаване не е започнало строителството или когато в продължение на 5 години от издаването му не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите, обясняват юристи.

В тази връзка най-честите съдебни спорове, които възникват, са за сроковете и качеството на изпълнение.

За да бъдат защитени интересите на купувача първата стъпка е, разбира се, детайлна проверка на строителната документация и история на строителя.

След това интересите на купувача се защитават изцяло от условията на сключения договор. За това най-практично е да се ползват услугите на адвокат, а не да се предоверявате на агенцията, с която работите,за да се избегне включването на неравнопоставени клаузи.

Най-често плащанията са обвързани с конкретни етапи от строителството, като в договора са предвидени лихви за неизпълнение, но е възможно строителят да поиска фиксирани плащания, необвързани със срокове. Следва да се включи и клауза, предпазваща купувача от замразяване или неизпълнение на строителството, с която той може да се откаже от сделката, да си получи парите заедно с натрупаните неустойки, лихви и разноски по събирането им.

В идеалния вариант последната вноска се прави при прехвърляне на собствеността на напълно завършения обект, но практиката показва, че обикновено това става на фаза "груб строеж". Желателно е самият начин на плащане да не се извършва на ръка, а чрез банков превод, с което превеждането на сумата става по-лесно доказуемо.

Други форми на защита на интереса на купувача са изискване на банкова гаранция за имота или застраховка на риска от неизпълнение по договора .

Макар и проблемите времето на бума на покупки на зелено едва ли ще се повторят заради по-прецизните договорите, затегнатите условия за кредитиране, съчетани с оказа за покупка на зелено, и евентуалните неустойки могат да въвлекат много малки фирми от смятания за рисков строителен бранш в затворен кръг и евентуална несъстоятелност.

По-сложна и тромава е процедурата, при която купувачът изисква проверка и обявяване на несъстоятелност на строителната фирма. В този случай съществува определен ред на обезщетяване на кредиторите и рискът длъжникът да няма пари да си върне дълга към купувачите е напълно реален.