Втората най-голяма презастрахователна компания в света Swiss Reinsurance Co планира да набере 3 млрд. швейцарски франка (2.6 млрд. долара) от компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc., за да попълни капитала си, информира Bloomberg.

Swiss Re може да се опита да набере още 2 млрд. франка в зависимост от пазарните условия, се казва в изявление на компанията от днес. Презастрахователят ще отчете 1 млрд. франка загуба за 2008 г., вследствие на намаленията на стойността на инвестиции на компанията.

"Разочаровани сме с цялостните ни резултати за 2008 г., но основният ни бизнес се представя добре," казва Жак Егрен, главен изпълнителен директор на Swiss Re. "Съгласието на Уорън Бъфет да инвестира в Swiss Re е показателно за силата на нашата компания."

Общо 2 млрд. франка капитал не са достигали на Swiss Re, за да запази "AA" рейтинга си в края на миналата година. Преди година Бъфет купува 3-процентен дял в Swiss Re, която предоставя 20% от бизнеса си свързан със застраховките Имущество и Злополука на Berkshire Hathaway за период от пет години, за да освободи капитал.

Инвестицията на Berkshire Hathaway ще бъде под формата на конвертируем инструмент с 12% доходност, според Swiss Re. Berkshire ще разполага с опция за конвертирането му в акции на Swiss Re след три години, на цена от 25 франка за акция.

Акциите на Swiss Re са се обезценили с 40% от началото на годината, до 30.16 франка за брой, определяйки пазарна цена на компанията от 10.6 млрд. франка.