Работниците от фабриката за гуми "Траял" в сръбския град Крушевац, която бе купена от българското дружество Брикел, трябваше да се върнат на работа на 1 февруари, но платеният им отпуск бе продължен до 13 март, съобщава белградското радио Б92.

Производството на гуми във фабриката в Крушевац бе спряно преди три месеца. Това е третото продължаване на платения отпуск и най-дългият период без производство в историята на тази фабрика, отбелязва радиото. В платен отпуск са около 1000 работници от "Траял" от нейните 2470 служители. Месечно те получават 60 процента от заплатата си или 12 000 динара (около 133 евро), докато средните заплати в Крушевац са тройно по-високи.

Работниците са в плачевно положение, тъй като когато излязохме в платен отпуск с 60 процента от заплатата, еврото струваше 83 динара. Всички имаме кредити, фабриката е така да се каже семейна, по двама трима души от семейство работят в нея. Ситуацията е много тежка, посочва председателят на синдиката Независимост в "Траял" Зоран Йефтич.

Председателят на крушевачкия съвет на Самостоятелния синдикат оценява, че освен икономическата криза, за положението в "Траял" е отговорно предишното ръководство на фабриката. За две и половина години след като фабриката бе купена от българската компания, бяха сменени петима директори. Последният, Петър Красев дойде на поста преди около месец, посочва радиото.

Белградското радио Б92 отбелязва, че производството в "Траял" никога не е спирало за по-дълъг период от този през 120-те години на съществуването на предприятието. Гумите "Траял" се изнасяха в страните от Западна Европа, а максималното производство бе 6000 гуми дневно, отбелязва радиото.

В "Траял" заявяват, че работниците ще се завърнат на работа може би дори преди 13 март.

Освен "Траял", в Крушевац в платен отпуск са и работниците от "Жупа", около 500 души, докато в "Крушевац пут" и "Мерима" се стигна до освобождаване на голям брой работници, отбелязва белградското радио.

Същевременно вестник "Вечерне новости" съобщава, че работниците в "Нова Сърбиянка", собственост на българската компания "Медиасвят", 130 души, са започнали обща стачка, настоявайки да им бъдат изплатени ноемврийските и декемврийските заплати.

Преговорите с българската компания "Медиасвят" до сряда на обяд не доведоха до резултат, посочва вестникът.

Източник: БТА