„На практика сме договорили всички изисквания с Европейския социален и инвестиционен фонд да прехвърлим 200 млн. евро от програма „Конкурентноспособност" към българските търговски банки. Бяхме готови още в края на 2008 г., като сега чакаме от ЕСИФ да подпише документите и парите да се насочат през Българската банка за развитие към търговските банки", заяви икономическият министър на България Петър Димитров по време на форума "Световната финансова и икономическа криза и стабилността на българската икономика", организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация "Фридрих Еберт".

По негова информация се водят и преговори с ЕК за насочване на 209 млн. евро за енергийна ефективност, които да бъдат мениджирани от ЕБВР по схемата на международен фонд Козлодуй.

„Знаете, че прехвърлихме 45 млн. евро по ОП „Конкурентноспособност" за 2010 - 2011 г., през 2009 г. , също с цел да увеличим ресурса, който се ползва", посочи още министърът.

Петър Димитров посочи, че важна цел е да повишим инвестиционната привлекателност на България. По линия на инвестиционния климат у нас, той заяви, че очаква в близките дни среща с представители на GE, които възнамеряват да инвестират до 800 млн. евро в България.

По този въпрос министърът заяви, че важно е решението на правителството за изграждане на индустриални паркове. „Реши се да заделим 100 млн. лв., които средства да се похарчат максимално бързо за създаването на 20-ина индустриални парка. Опитът на Русе и Ямбол показва, че това е пътят и трябва да заведеш инвеститора там, където има изградена инфраструктура, оборудвана площадка и да му предложиш държавна подкрепа, за реализация на неговата инвестиция", коментира още Петър Димитров.

По негова информация в момента тече анализ на приватизационните сделки и на онези компании, които развиват успешен бизнес. „Много от сериозните компании имат много сериозни ангажименти и, най-вече, по отношение на работната сила. Те отправиха молба при необходимост да не спазват тези ангажименти", каза Димитров - „Без да правя генерални заключения, смятам, че това е разумно предложение и започна този анализ, за да видим там, където е в интерес на бизнеса, ангажиментите да се разсрочат или да се отменят".

Той допълни, че процедурата по приватизацията на Булгартабак върви и се надява до лятото да се състои сделката.

„Вземаме всички мерки да се ускорят големите енергийни проекти, защото те ще гарантират заетост, особено за строителите. През тази година ще работим активно по най-важните газови проекти - превръщането на находището край Галата в хранилище, надявам се активна работа по разширяване на връзките с Румъния и Гърция, предстои посещение и в Турция", коментира Петър Димитров.

Според него всяка криза качва икономиките на нови иновативни платформи. Димитров смята, че сега е големият момент за икономиката ни да се обърне към рязко активизиране на научните дейности и подобряване на връзките с науката, както и качването й на ново технологично ниво.

По отношение на позицията към борда, той заяви, че "България иска да запази борда до приемането ни в Еврозоната и това е категорична позиция. Много е важно да се ускори влизането ни в ERM II. Инетерсно е да се спомене, че е много трудно да намерите държава, която да не нарушава критериите за влизане в зоната. Оказва се, че тези , които са вътре могат да нарушават правилата, а тези, които са вън не. Това не е добра позиция", коментира още Петър Димитров.

По негова информация най-силно засегнатите сектори, в резултат на глобалната криза у нас са преработващата промишленост, текстилът и изделята от текстил, химическата промишленост, производството и леенето на метали. Засегнати са още и добивната промишленост.

"Важни показатели за това на къде върви икономиката е потреблението на енергийни ресурси - по последна информация потреблението на пропан-бутан се е свило с 4%, с 6.7% на дизелово гориво, с 19.5% на газ, със 7% потреблението на електроенергия", каза Петър Димитров.

Вижте още:

Оценяват държавното участие в Булгартабак Холдинг

Сн.: БГНЕСФото