Въпреки, че повече от 2 години анализатори прогнозираха „спукване на балона" и срив на пазара на недвижими имоти, на практика това не се случи, показва анализ на "Адрес".

Предлагането на имоти на пазара продължава да е в пъти по-високо от търсенето, но продавачите не са готови да бягат панически към сделка на всяка цена.

Основната причина преходът да се случва сравнително плавно и без твърде голям процент от крайните потребителите да реализират заплашителни загуби, е големият дял на така наречените „апартаменти за основно жилище".

Друга грешна прогноза се оказа очакването за фалит на предприемачи, въпреки че над 80% от всички в сектора усетиха негативния ефект от кризата. До момента няма нито един обект в София, в който апартаментите да са продадени, а той да не се изгражда.

Към момента реакцията на предприемачите е адекватна, като част от тях препродадоха проектите, при които срещат затруднения, на свои по-успешни конкуренти, а други потърсиха и намериха алтернативи за финансиране, за да продължат работата си и да предоставят на купувачите готов продукт.

Безспорно негативните тенденции на пазара са факт, но през изминалата 2008-ма година не се видя реално тяхно изражение.

До голяма степен превантивна роля оказаха и търговските банки със своето поведение още преди кризата да даде отражение върху родната икономика.

Водени от желанието да задържат системата стабилна, банките у нас поеха курс на затягане още в средата на годината и така предотвратиха навлизането на пазара в един по-тежък етап с лавинообразен ръст на лошите кредити, голям обем апартаменти на вторичен ипотечен пазар и драстичен срив на цените.

Благодарение и на тези мерки, пазарът днес по-спокойно навлиза в логичната си следващата фаза - тази на по-малко купувачи, контролиран хаос и постепенен спад на цените на имотите.