Какво правят американските президенти след изтичане на мандатите им?

Ами стават доволни пенсионери. И докато Джордж Буш все още не се е ориентирал за бъдещата си кариера и очаква апетитни предложения, Клинтън се радва на солидните си хонорари като лектор.

Всичките си речи бившият президент на САЩ от партията на демократите е държал по покана на различни организации, компании или богати фамилии, включително саудитското кралско семейство, кувейтската национална банка и компании в Канада, Германия, Индия, Малайзия, Мексико, Хонконг и Португалия.

Една от последните хонорувани речи на Клинтън например бе в Рияд, за която той получи 500 000 долара.

Съпругата му Хилари, която президентът Обама назначи за държавен секретар, е спечелила между 50 000 и 100 000 долара като хонорар за авторски права от нейните мемоари "Жива история", публикувани през 2003 г. Бил Клинтън пък е спечелил между 100 000 и 1 млн. долара хонорари от авторски права за издадената през 2004 г. негова автобиография "Моят живот".

Тексаска верига магазини от типа на "Мосю Бриколаж", в които се продава всичко за дома - от прахосмукачки до моторни косачки за домашната ливада, пък се заинтересува от Джордж Буш.

В открито писмо до Буш, публикувано на страниците на "Dallas Morning News" управата на веригата Elliots Нardware кани Буш на длъжността продавач-демонстратор с думите: "Уверени сме, че многогодишният Ви опит в общуването с чуждестранни официални лица и изобщо опитът Ви в общуването с хора прави от Вас идеалният кандидат за длъжността".

Шефът на веригата Кайл Уолтърс твърди, че офертата е напълно сериозна, тъй като длъжността "много ще подхожда" на Буш.

Бившият президент засега не се е отзовал на предложението, пък и това едва ли ще се случи предвид пожизнената му пенсия в размер на 200 000 долара годишно.

Може да не звучи сериозно, но все пак това е първото официално оповестено предложение за бъдещата кариера на Буш.

Източник: БГНЕС