Проектите за екологични сгради, които се строят с помощта на нови материали и съвременни техники придобиват все повече популярност в световен мащаб.

Архитектурното дружество Perkins Eastman представи своя проекти в конкурса организиран от компанията Kohinoor CTNL Infrastructure Co. Ltd за дизайн на екологичен небостъргач в най-големия индийки град - Мумбай.

Иновативната сграда, която е със смесено предназначение, включва много зелени площи и може да извлича енергия от алтернативни източници, които да покриват всички нужди на самата сграда.

Новите технологии дават възможност да се събира дъждовна вода, слънчева енергия, както и да се филтрира въздуха в помещенията на небостъргача, пише inhabitat.com.

Според архитектите от Perkins Eastman дизайнът на новата сграда съчетава успешно съвременни технологии и традиционната индийска архитектура, която се характеризира с множество на брой цветни глинени камъни и мозайки с мотиви, както и със изобразяване на сцени от религията и културата.

В основата на сградата, чиято височина ще е около 100 м и ще има разгъната площ 108 хил. кв.м, има търговски център на 2 етажа.