Директорът на НАП Мария Мургина е подала оставка, съобщават от Агенцията Вчера е отнет достъпът й като изпълнителен директор на НАП до класифицирана информация, като от партията Ред Законност Справедливост (РЗС) искат не само тя да бъде отстранена от работа, но и уволнена от министъра на финансите.

Независимите депутати Яне Янев и Димитър Абаджиев заявиха в Парламента, че от година в страната действат организирани престъпни фирми, с покровителството на политици за източване на ДДС в особено големи размери. Експерти на РЗС са изчислили, че източваните от бюджета суми от ДДС варират от порядъка на около 1 млрд.лв. И това е страшно за страна в условията на криза. Щетите са по-големи от годишната вноска в ЕС, заяви Димитър Абаджиев.

Яне Янев се спря на схемите по които е ставало източването. С най-много средства по ДДС е ощетен бюджета от фирми занимаващи се с фиктивен износ за страните от ОНД и Румъния. Специално място е отделено за фиктивния износ на алкохол. Извора на минерална вода в Горна баня не би имал такъв дебит, какъвто алкохол фирмите са изнесли за няколко месеца.

Втората схема касае фиктивни транзакции -при покупка на стока на ниска цена, която след това се продава на многократно завишена. Определени схеми за източване са реализирани и в строителството. Живеем в криминална държава, управлявана от политическа мафия, заяви Яне Янев.

Според него Мургина отговаря за методическите указания в НАП, но методично е източвано ДДС-то, и методично са рекетирани фирми от данъчните, за да могат групировки и едри олигарси да източват средства от Държавния резерв.

Яне Янев призова, да не се набеждава Софийска градска прокуратура и лично прокурор Роман Василев, за да могат те коректно да си свършат работата "на терен". Двамата депутати не са дали обществено достояние на всички сигнали, които са внесли в прокуратурата и ДАНС, но когато има резултати конкретни данни, ще информират за това.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС