Националното ни самочувствие винаги е било изключително високо. За съжаление много често то е без покритие, а повечето неща в които сме най- са отрицателни.

1. Страната ни е най-бедната в ЕС, а доходите на населението са най-ниски.

Данни на КНСБ изнесени към края на миналата година сочат, че под границата на бедността у нас все още остават над 30% от домакинствата, което означава над 2 млн. души.

2. Отличаваме се с едни от най-недостъпните жилища в ЕС.

Освен че цените на имотите у нас са значително по-недостъпни от тези в развитите страни, оказва се, че те са относително по-недостъпни и в сравнение с другите развиващи се европейски страни, за които се говори, че има имотен балон.

Оказва се, че съотношението цена-доход в столицата ни е по-високо от това в столиците на Латвия и Естония. Разбира се за това допринасят по-високите средни доходи там, както и значителното поевтиняване на имотите през изминалата година.

3. Едни от най-(не)корумпираните страни в ЕС.

България фигурира на четири места в списъка на 100-те най-големи измами с европейски средства, изготвен от британската неправителствена организация „Опън Юръп". Той беше разпространен в Брюксел, ден преди Европейската сметна палата да се произнесе дали бюджета на Европейския съюз през 2007-а година е използван по правилата.

В него фигурират злоупотреби с европейски средства в различни държави-членки и в Европейските институции, както и най-драстичните, според авторите, случаи на нецелесъобразно изразходване на парите на европейските данъкоплатци. Българските случаи в списъка не са сред първите. Те са от 17-а позиция надолу в списъка.

Противно на тези „набеждения" обаче, идва фактът, че в страната ни почти липсват ефективни присъди за корупция, като не броим един-двама хванати данъчни ревизори или лекари. Ако се съсредоточим върху тази статистика ще излезе, че сме най-некорумпираната страна.

4. Страната с най-западащо образование.

Гордостта ни винаги е била, че сме изключително образовани. Това обаче също е на път да се промени. Българските осмокласници са рекордьори по сриващи се знания по математика. За 12 години нивото по предмета се е влошило драматично, но дъното още не е стигнато и резултатите продължават да падат.

За този период групата на най-добрите математици у нас се е стопила над 4 пъти, а под санитарния минимум по предмета вече попадат 26% от учениците, или всеки четвърти. Това показват резултатите от международното изследване за знанията на осмокласниците по математика и природни науки TIMSS.

5. Страната ни е с един от най-понижаващите се борсови индекси в света.

Българският основен индекс SOFIX попадна на второ място в негативната класация на най-понижаващите се за изминалата година индекси. С понижение от близо 80% ние заемаме престижната позиция, като пред нас се нарежда единствено Исландия, където индексът е отчел спад с 94%. Ако продължаваме така обаче, скоро можем дори да изпреварим страната.

За наше всеобщо съжаление индексът продължава да повтаря представянето си и през новата година, като непрекъснато е в челните позиции по спад в световен мащаб.

6. България щяла да бъде "спасителен остров" във финансовата криза.

На фона на всичко казано до тук можем само да добавим, че според политиците ни (само допреди няколко месеца), страната ни трябваше да бъде може би най-незасегната от кризата. Изредиха се почти всички управляващи да ни казват колко е добре положението и как едва ли не България ще остане „спасителен остров" в бурното море на финансова криза.

7. С едно от най-застаряващите населения в Европа сме.

За това разбира се съдейства отрицателната раждаемост, както и масовата емиграция на младото население през последните години.

8. И накрая да завършим с нещо положително. ..

Страната ни определено е с една от най-красивите природни забележителности. Това го доказаха Белоградчишките скали, които успяха да се изкачат до трета позиция в категорията си, при гласуването за новите чудеса на света.