Инвеститорът Джим Роджърс, съдружник на Джордж Сорос от Quantum, заяви за "Ведомости", че планът на Тимоти Гайтнър за съживяване на щатската икономика няма да проработи и само ще влоши ситуацията в страната.

Затова той предрича бум на пазарите на суровини и неизбежен спад на долара, който играе срещу стойността на американските акции.

Вчера Тимоти Гайтнър предложи оставащите 350 млрд. долара от плана на Хенри Полсън да бъдат използвани за създаване на фонд за изкупуване на проблемните активи на банките с участието на частни инвеститори и рекапитализация на банките. Общият обем на финансовата помощ може да достигне 2 трлн. долара.

Според Роджърс планът е "огромна, ужасна катастрофа": "САЩ нямат резерви и почти нищо, освен способността да трупат заеми. Това няма да донесе нищо добро на световната икономика, само ще добави още дългове и потребление към проблемите, предизвикани от дълговете и потреблението".

Роджърс обвини Гайтнър, че е един от тези, които не са успели да овладеят кризата и препоръча къси позиции по акциите на американските компании.

"Властите не трябва да спасяват проблемните банки, трябваше да им позволят да банкрутират, за да се разчисти финансовият сектор и икономиката от лошите компании и дългове. След няколко трудни години, ситуацията щеше да се подобри коренно", смята той.

Трябва да оцелеят жизнеспособните банки, а на мястото на мъртвите да се появят нови, както това стана в развиващите се страни след кризата в края на 90-те", допълва той