България е на прав път и в това няма никакво съмнение, заяви премиерът Сергей Станишев в изявление по доклада на Европейската комисия (ЕК), цитирано от пресслужбата на Министерски съвет.

Министър-председателят изтъкна, че в условията на глобална икономическа несигурност основната цел на правителството е да засили българската икономика и да защити хората чрез плана си за икономически стимули. Много от предвидените финансови ресурси идват от Европейския съюз и с тях се строят и ще се строят училища, болници, културни институции, пътища, заяви той като се ангажира усилията в подобряването на усвояването на европейските фондове също да продължат.

Именно по тази ефективност гражданите ще оценяват ползите за себе си от членството в ЕС. Моята амбиция и отсега нататък, както и до този момент, е да продължим по този път, да гарантираме, че България ще се развива стабилно, успешно и в икономически, и в социален план, каза още министър-председателят Сергей Станишев в изявлението си.

"Докладът е обективен, той е технически, но отчита направените положителни стъпки на изпълнителната, законодателната и съдебната власт", изрази мнението на ДПС Юнал Лютфи.

"Днешният доклад на ЕК безспорно е най-позитивният от всички, които сме получавали досега", каза министър Гергана Грънчарова и допълни, че отговорните институции още днес ще започнат

За компенсация опозицията, парламентарна и извънпарламентарна, коментира доклада като доказателство за провала на правителството.

Докладът бракува целия труд на правителството. България е изправена пред ултиматум - даден е срок до средата на лятото, когато ще излезе следващият евродоклад, всички тези проблеми да бъдат решени, заяви лидерът на ДЦБ Иван Костов.

Името на премиера Сергей Станишев и управлението на тройната коалиция ще останат в съзнанието на българските граждани с безвъзвратно изгубени милиарди левове, каза неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и заяви, че проблемите могат да бъдат решени в кратки срокове.

Още по темата:

Какво препоръча ЕК на България?

Снимка: БГНЕС