"Министър-председателят Сергей Станишев прие оставката на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина", е единственото, което се казва в съобщението на пресцентъра на Министерски съвет на фона на гръмналия скандал с НАП.

Орешарски също коментира само напрежението, на което била подложена г-жа Мургина на отговорната си длъжност, но не засегна по-никакъв начин слуховете.

Преди това по искане на ДАНС беше спрян достъпът до класифицирана информация на Мургина. Това е първият случай, в който се отнема достъп до секретни документи на толкова високопоставен държавен служител, срещу когото е възможно да бъде повдигнато обвинение за злоупотреба със служебно положение.

Мургина може и да се сдобие с обвинение за престъпление по служба - за злоупопотреба със служебно положение или недостатъчен контрол. Прокуратура и следствие нищят щети за близо милиард лева, нанесени по две схеми. Едната е чрез фиктивен износ на алкохол за страни от ОНД и Румъния. Агентите намерили документи, според които само за няколко месеца алкохолните напитки, изнесени в страни от ОНД, се равняват на дебита, който има минералният извор в Горна Баня за повече от година. Има данни, че високопоставени данъчни служители са оказвали натиск върху подчинените си да неглижират данъчните ревизии на фирмите, декларирали износа.

Другата схема е чрез внос на стоки при силно занижени цени, които след това се продавали многократно по-скъпо. Агентите на ДАНС проверяват и системата за управление на приходите, внедрена в данъчната администрация. Оказало се, че договорът е сключен с клон на френска фирма в Южна Африка. Тази система работела само в две страни - Ботсвана и Саудитска Арабия. Служители от НАП са пращани да се учат от колегите си в Ботсвана, съобщава БНТ.

Една от най-порочните практики, прилагана от отстранената вече от длъжност като директор на НАП Мария Мургина, е свързана с допълнително материално стимулиране на служители от Агенцията с цел вкарването им в престъпни организирани групи за източване на ДДС и рекет на почтени фирми - редовни данъкоплатци - чрез непрекъснат данъчен контрол и проверки, заявиха пред БГНЕС разследващите случая експерти. Според тях Мургина е спускала т.нар. вътрешни правила подписвани от нея, които обаче не са били публикувани на официалния сайт на агенцията, а това е задължително според закона.

Една от честите практики на бившия директор на НАП е била да се позовава на Наредба №2 на министъра на финансите от 2001 година, без обаче наредбата да е известна и публикувана в сайта на НАП. Мургина е работила в своеобразна престъпна група с част от своите заместници, които също са получавали рекордни за българските стандарти премии. Според разследващите в този кръг влизат Николай Петков, Росен Иванов и Васил Панов - те са били част от най-близкото й обкръжение. А онези регионални директори, които отказвали да участва в престъпните схеми, като директорката на НАП-Силистра Милена Цолчовска и директора на НАП-Бургас Недялко Киров, са били отстранени от Мургина.

Отстраняването им е било чрез политическа поръчка, съобщиха още разследващите. Няколко от регионалните директори на данъчните дирекции и техни заместници само за тримесечие са получавали суми от порядъка на над 90 000 лв

Същевременно бившият директор на митниците Емил Димитров, по известен като - Ревизоро коментира пред bТВ, че най-вероятната причина да се стигне до тази оставка е сигналът, подаден от партия „Ред, законност и справедливост" относно доклади за нарушения в данъчната администрация, които са известни на службите на реда отпреди три години.

„Държавната агенция за национална сигурност, откакто е създадена, знае за тези доклади. РЗС добре, че удариха камбаната, иначе щяха и те да се скрият. Но изведнъж се оказа, че ДАНС и прокуратурата сега се борят кой да каже , че е бил пръв", изтъкна бившият данъчен номер едно и прогнозира, че до доживотни присъди след вчерашната оставка няма да се стигне.

„В случая се оказа, че котката е бяла, но лови само черни мишки. Кому е изгодно? Ако гледаме вчерашното гузно поведение на министър Орешарски, очевидно той не е много щастлив от това, че негов служител си отива", каза още Емил Димитров и допълни, че оставката на Мургина е прикриване, а не решаване на проблема.

Източник: Министерски съвет, БНТ, БГНЕС, bТВ