Смятам, че е крайно необходимо в условията на икономическа криза, когато не малко представители на сенчестия бизнес се опитват да източват ДДС, да се засили работата в тази област - на НАП, съвместно с ДАНС, с МВР и всички други институции в страната. Това заяви премиерът Сергей Станишев в кулоарите на парламента.

Всичко това е необходимо според него, за да се пресече нещо, което в България винаги е било проблем, а сега се изисква особена концентрация и фиксиране на усилията в тази посока. "Приех оставката на Мургина, защото има позиция на ДАНС за отказ на достъп до класифицирана информация, а НАП е една от водещите институции в страната ", подчерта премиерът.

Той наблегна на факта, че в кризисна ситуация трябва да има поне спокойствие и увереност, че институцията може да си свърши работата и затова този въпрос е трябвало да бъде решен.

„Всички, които истерично повтарят темата за източването на ДДС, да бъдат така добри да ми дадат сигнали. Те ще бъдат проверени най-щателно, в т.ч. и чрез сътрудничеството на специализираните служби с моята администрация", заяви в кулоарите на парламента финансовият министър Пламен Орешарски.

Министърът не отговори дали Мария Мургина е участвала в схеми за източване на ДДС. Той каза, че познава мъжа, с когото Мургина живее на семейни начала, но не може да каже името му.

Орешарски се позова на официалните мотиви в оставката на Мургина, които са свързани с известно неизпълнение на плана за приходите в НАП. По думите му имало известна напрегнатост в отношенията на ръководството на НАП и Мургина, и тя е предпочела да напусне.