БНБ предприема мерки за подкрепа на банковата система и защитата й срещу негативните ефекти на глобалната криза. Това се посочва в анализ на БНБ за основните тенденции на развитие в икономиката на България.

С промените в Наредба 21 за задължителните минимални резерви, които банките поддържат при БНБ, през последното тримесечие на 2008 г. бяха освободени общо около 1.8 млрд. лв. от средствата на банките.

След промените от 1 януари 2009 г. средният ефективен размер на процента на задължителните минимални резерви за цялата банкова система спадна до около 7 на сто, като общият ефект от мерките на БНБ се изразява в освобождаването резерва на около 3 млрд. лв.

Не трябва да се очаква, че освобождаването на ликвидност автоматично ще доведе до повишаване на нивата на кредитиране, тъй като в текущата ситуация на несигурност значително намалява склонността на банките към поемане на риск, се посочва в анализа.

За периода януари - септември 2008 г. темпът на растеж на БВП е относително висок - 7 на сто спрямо съответния период на предходната година. От друга страна, през същия период започва да се проявява въздействието на глобалната икономическа криза върху показателите на реалната икономика.

Индустриалният сектор започна да забавя темпа на растеж от 7.4 на сто за полугодието до 2 на сто през третото тримесечие на 2008 г., вероятно поради забавяне в промишлените продажби за износ.

През последните месеци на 2008 г. конюнктурните индикатори на бизнеса рязко спадат, отчитайки нарастващ песимизъм в оценките за текущата и особено за бъдещата конюнктура във всички сектори на икономиката.

Може да се очаква, че през първата половина на 2009 г. предприятията ще изпитват нарастващи затруднения при реализиране на продукцията си, пише в анализа. Глобалната икономическа криза ще свие външното търсене на български стоки. Влошената международна конюнктура ще повлияе негативно върху инвестиционните планове на предприятията у нас, а забавеният прираст на доходите ще ограничава нарастването на потреблението на домакинствата.

В резултат на по-слабото външно и вътрешно търсене в БНБ очакват реалният темп на растеж на БВП да се забави значително в сравнение с 2008 г. Притокът на чуждестранни капитали към страната се запазва висок за периода януари - ноември 2008 г. Излишъкът по финансовата сметка на платежния баланс от 10.9 млрд. евро е резултат на привлечени преки чуждестранни инвестиции в размер на 5.27 млрд. евро, депозити от нерезиденти в местни банки в размер на 2.48 млрд. евро и повишаване на нетните външни задължения на частния небанков сектор с 2.3 млрд. евро.

Международните валутни резерви на БНБ достигат 24 864.8 млн. лв. (12 713.1 млн. евро) в края на 2008 г. Средномесечното покритие на вноса на стоки и услуги с международни валутни резерви на БНБ се запазва на ниво от 6 месеца.

В БНБ очакват запазване на положителен нетен приток на външни финансови ресурси към страната и през първото полугодие на 2009 г., като този приток вероятно ще бъде по-нисък през първите две тримесечия на настоящата година спрямо същия период на 2008 г.

Според експертите на Централната банка през първата половина на 2009 г. инфлацията ще продължи да се забавя под влияние на по-ниските международни цени на горивата и суровини.

Източник: БТА