В края на миналата година отстранената вече от длъжност Мария Мургина е започнала открита конфронтация с одитиращите и проверяващи отдели на НАП, съобщиха разследващи престъпленията.

Конфликтът е бил предизвикан от множеството доклади на инспекторите, които констатирали груби закононарушения откриващи ДДС-арски мрежи на фирми фантоми.

Мургина, заедно със служители на най-високо ниво в Министерство на финансите са реагирали истерично и са закрили цели две дирекции в НАП: Отдел - Анализ, методология и противодействие на корупционни прояви и Отдел - Вътрешен одит.

Двата отдела са закрити лично по предложение на изпълнителния директор на Агенцията Мария Мургина. Това е станало с нейна нарочна заповед в началото на месец февруари т.г.

Разплитането на една от най-колосалните схеми за източване на ДДС чрез чужди фирми-фантоми - офшорки е станало през Пловдив през 2006 г. Компетентните и оторизирани служители на НАП са проследили веригите на офшорните фирми и са установили , че те стигат до териториална дирекция НАП - София.

Става въпрос за източване и препиране на огромни суми - десетки милиони долара, съобщават още разследващите. Правени са фиктивни инвестиции в туризма и строителството в най-аткрактивните български курорти: "Елените", "Слънчев бряг", Несебър и други с цел източване на ДДС за стотици милиони лева.

БГНЕС разполага с информация, че повечето от докладите на инспекторите са били адресирани и до министъра на финансите, който години не е взимал никакво отношение. Мария Мургина бе отстранена в края на миналата седмица след като ДАНС и забрани достъп до класифицирана информация. Пламен Орешарски публично благодари на Мургина за свършената работа като директор на НАП. БГНЕС припомня, че днес в декларация от ПП "Ред, законност и справедливост" поискаха ПК за борба с корупцията да изслуша министъра на финансите Пламен Орешарски по случая Мургина.

Източник: БГНЕС