Финансовите трусове засегнаха богатите и дори най-богатите и промениха познатата йерархия на луксозните жилища, която доскоро изглеждаше непоклатима, пише "Le Monde". Всички сегменти на сектора изглеждат като събудени след четиримесечен дълбок сън, но купувачите днес не са тези от преди година.

Англосаксонските и руски богатства вече не се стичат към Париж и Лазурния бряг- на тези места се настаняват богатите френски, италиански и шведски семейства, които пък продават апартаментите си в Лондон, Ню Йорк и Маями.

"Цената на квадратния метър в Лондон преди осемнадесет месеца беше двойно по-висока от тази в Париж, а сега са почти изравнени", коментира изпълнителният директор на Sotheby's International Realty France Александър Крафт.-Това е резултат от спада на цените на лондонските жилища с 30% за най-луксозните от пика им през 2007 г. и обезценяването на лирата по отношение на еврото с още около 30%".

Същевременно за една година е отчетен спад на активността на пазара на лондонските луксозни жилища е с около 50%.

Ню Йорк също става достъпен за европейците, които сега могат да предплатят 40-50% от стойността на имота. Цените тук намаляха само с 10%, докато в останалата част на страната се наблюдава истински срив, но, както отбелязва агенция Barnes, купувачите успяват да получат и допълнителни отстъпки между 5 и 20% за новопостроени жилища и жилища на зелено.

След Ню Йорк и Лондон, триото на градовете, в които един милиардер трябва да притежава жилище, завършва с Париж. Докато кварталите на левия бряг на Сена и в историческата част на града почти не променят цените си, десният бряг на реката "страда", като цената на апартаментите отчете спад от 20% през 2008 г., до 500 000- 1 млн. евро.

Другите модерни дестинации- Маями, Маракеш, Дубай, Южна Испания, се оказаха в мрежата на истински имотен балон- в тях строителството кипеше в момента, в който цените се сринаха. В Маями например спадът варира между 20 и 50%.

Пазарът на Лазурния бряг е в съвсем друга ситуация, тъй като цените там бяха изкуствено напомпани от руските милиардери, плащащи предварително цялата сума. Спадът на цените доведе куп купувачи, търсещи изгодни сделки, и брокери, които все още не се решават да продават на по-ниски цени.

Колкото до вилата "Леополда" на Лазурния бряг- най-скъпата в света, сделката от над 300 млн. евро (500 млн. с произведенията на изкуството в нея) все още не е финализирана, а източник на изданието, пожелал анонимност, твърди, че е постигната договореност между продавача Лили Сафра и купувачът- руския милиардер Михаил Прохоров, за 200 млн. евро. Слуховете говорят, че реалният купувач на вилата обаче е не Прохоров, а премиерът на Русия Владимир Путин, който също посети "Леополда" през това лято.