Страните от Азия, както и целият свят, преживяват трудни времена, но за разлика от 1997-1998 г. сега основните проблеми са свързани с износа, пише Reuters. Страните от региона натрупаха огромни златно-валутни резерви, имат добър платежен баланс, но са силно зависими от износа и не стимулират достатъчно вътрешното потребление, обясняват експерти

По данни на Европейската централна банка през 1998 г. 42.8% от азиатския БВП се е формирал от износ, докато през 2006 г. неговия дял в БВП е 53.4% ( за сравнения през същия период експортът формира 16% от БВП на еврозоната и 11% от този на САЩ).

Страните от Азия могат да се окажат печеливши от кризата, ако развият конкуренцията в тези отрасли, които в момента са доминирани от държавата, стимулират кредитните и финансови пазари, създадат социална инфраструктура.

Според много икономисти, в региона ще се наложи редевалвация на националните валути, за да се гарантира притокът на инвестиции към неекспортно ориентираните отрасли.

При това Доминик Двор-Фреко от Royal Bank of Scotland коментира, че "в настоящия момент поскъването на националните валути не е изгодно за азиатските страни, но след 2-3 г. ще им се наложи да провеждат точно такава политика".

Икономистът от Nomura Роб Сабараман също смята, че поскъпването на националните валути на азиатските икономики в настоящия момент е "истинско самоубийство", но свиването на износа на Тайван с 4.5% и Сингапур с 45% (б. ред.-такава е неговата прогноза за 2009 г.) ще обърне икономическата им политика и в следващите две години те ще започнат да повишават курсовете на националните си валути.

Какъв ще бъде ефектът от всички това?

След преминаването на финансовата криза, това ще бъде един от най-привлекателните райони в света за инвеститорите.

При това Китай и Индия ще влияят положително върху целия регион- макар и изпитвайки забавяне на ръста, възможно е тези страни да го предпазят от рецесия.

JPMorgan Asset Management прогнозира, че китайската и индийската икономика ще продължат да се развиат със сравнително бързи темпове на фона на всеобщото икономическо забавяне.