Кредитният рейтинг на австрийски, шведски и други банки с подразделения в Източна Европа, може да бъде понижен с влошаването на състоянието на икономиките в региона, информира Bloomberg, позовавайки се на изявление на Moody's Investors Service.

Източноевропейските банки, които в голямата си част са подразделения на финансови институции като Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB) и Swedbank AB, могат да бъдат обект на понижение на рейтинга, което също така може да се отрази и техните собственици, се казва в изявлението на Moody's.

Банки от Австрия, Италия, Франция, Белгия, Германия и Швеция съставляват 84% от банковите заеми в Източна Европа. Икономиките в региона отслабват, като Международният валутен фонд (МВФ) вече предложи помощ на Латвия, Унгария, Сърбия и Украйна. Подобни спасителни средства могат да бъдат отпуснати още на България, Румъния, Литва и Естония, тъй като световната рецесия се отразява сериозно на все повече банки, показва проучване на Capital Economics.

"Спадът в Източна Европа ще e по-голям вследствие на зависимостта на много държави в региона от капиталовите потоци от западноевропейски банки", според анализаторите на Moody's.

Западноевропейските банки може да предприемат селективен подход по отношение на подкрепата за техните подразделения и "банките в страни, които се свързват с по-големи рискове може да получат по-малко подкрепа," според Moody's. Западните правителства също така може да въведат правила, за да са сигурни, че банките, които получават държавна подкрепа не подпомагат свои подразделения в други страни. От друга страна ограничаването на подкрепата за едно подразделение би могло да навреди на доверието към банката майка.

Австрия, чиято банкова система е в най-голяма степен изложена на рисковете в Източна Европа, контролира две от най-големите банки в региона. RZB е генерирала 79% от печалбата си преди данъци за 2007 г. в Източна Европа, включително Русия и Украйна, посредством подразделението си Raiffeisen International Bank Holding AG. Erste Group Bank AG пък е генерирала 65% от печалбата си преди данъци в страни като Румъния, Чехия и Словакия.

Erste, която миналата седмица обяви, че печалбата й за цялата 2008 г. вероятно е паднала с около 26%, преговаря с австрийското правителство за 2.7 млрд. евро държавна помощ. RZB, която притежава 69-процентен дял в Raiffeisen International, която развива дейност в 18 източноевропейски страни, също преговаря с австрийското правителство и е помолила за 1.75 млрд. евро помощни средства.

През декември австрийските банки, заедно с италианските UniCredit SpA и Intesa SanPaolo SpA, френската Societe Generale SA и белгийската KBC Groep NV помолиха ЕС да отпусне помощни средства за страните в Източна Европа като Румъния и Украйна.

Шведските банки започват експанзията в Прибалтика през 1998 г. Swedbank, която е най-голямата банка в региона, закупува дял в Естонската Hansabank през 1998 г. и поема пълен контрол над банката през 2005. SEB AB от своя страна контролира естонската Eesti Uhispank, латвийската Latvijas Unibanka и литовската Vilniaus Bankas.

Прибалтийските държави навлизат в най-лошата си рецесия, откакто се отделят от Съветския съюз през 1991 г. и шведските банки са принудени да набират средства от акционерите си, за да увеличат капитала си и да създадат специални подразделения, които да се занимават с лошите кредити.