Докато медиите гърмят от новини от "запознати източници" за аферата "Мургина", а опозицията иска оставки и вот на недоверие, Министерският съвет се държи като в стария скеч, в който единият участник постоянно заявява: "Продължаваме сякаш нищо не се е случило".

От дни медиите говорят за провалено разследване и арест на Мургина, информация, която говорителят на ДАНС Зоя Димитрова днес отрече. Същевременно никой не даде обяснение защо тогава на директора на НАП е отказан достъп до секретна информация и дали изобщо има такова нещо.

На този фон Profit.bg се опита да се върне назад във времето, за да проследи как се е развила кариерата на бившия данъчен номер 1 - малко трудна задача, предвид че в деня на скандала случайно или не страницата на агенцията се повреди и от тогава стои така.

"Корупцията категорично намалява. През 1997 г., когато започнах работа в бившата данъчна администрация, бяхме в челната тройка в класациите по този показател. Сега НАП сериозно се отдалечи от първите места според българските и международните изследвания в областта", хвали през 2006 г. Мария Мургина в интервю.

Така установихме, че от въпросната 1997 г. започва кариерата й в данъчната служба. Опитът да разберем дали Данъчен номер 1 някога е била редови данъчен служител и къде точно се оказа неуспешен.

Наличната информация показва по-скоро летящ старт в службата, тъй като от 1997 до 2003 г. Мургина е заместник-главен данъчен директор.

В периода 2000-2004 г. е била ръководител на проекта за изграждане на новата данъчна агенцията.

Новосъздадената през 2006 г. НАП обединява съществуващата данъчната администрация ( отговаряща за събирането и обслужването на републиканските данъци ) и НОИ (задължителните осигурителни вноски).

По това време за поста шеф на данъчните на стартиралата агенция се борят Пламен Грозданов, предложен от тогавашния зам.-министър Георги Кадиев (който преди дни беше от първите, повдигнали въпроса за оставка на Орешарски) и Мария Мургина.

Орешарски назначава Грозданов, но излиза информация за разследване срещу него. Той е освободен и постът му заема Мургина, което също предизвиква недоумение във времето си, тъй като тя носи основната отговорност за забавянето на проекта за НАП. Непосредствено преди старта си агенцията не разполага нито със сграда, нито с информационната система, а същевременно Международният валутен фонд и Световната банка настояват за спазване на сроковете.

Тъй или иначе Мургина оглавява НАП и стои начело на агенцията допреди няколко дни, когато срещу нея се отправиха обвиненията за злоупотреби.

Още по темата:

Над 1 млрд. лв. откраднати от НАП

Още едно дело около аферата в НАП

Мария Мургина е била разработвана от ДАНС

Защо си отива Мургина

Отпуск или оставка за Мария Мургина

РЗС: НАП източва ДДС

Снимка: БГНЕС