България за разлика от много други страни не се наложи да налива много средства в банковата система поради липсата на лоши активи. Това показва, че 10 години след борда, рестриктивните мерки са запазили банките да спестят много ресурс на данъкоплатците, коментира премиерът Сергей Станишев днес.

Все пак не сме застраховани от втората вълна на кризата в реалния сектор. Това предопределя нужда от постоянно наблюдение на икономиката.

Трябва да се имат предвид, че има твърде големи очаквания към централната власт за намиране на изход от кризата, заяви Иван Искров. Следи се постоянно какво се случва по света и ефектите от предприеманите мерки и виждаме, че те са с минимален ефект.

Въпросът е, че в резултат на спасителни действия тези държави натрупват тежко бреме за поколения напред по отношение на задлъжнялостта.

Напоследък се дебатира поставянето на правата на длъжниците пред това на кредиторите. Според Искров всякакви стъпки в тази насока ще имат силен негативен ефект.

Също така предстои изменение на наредба номер 9, който дебат се води с асоциацията на търговските банки. Във връзка с възможността на банките за по-гъвкаво общуване с клиентите и условия за предоговаряне на вземанията.

По отношение на антицикличните мерки това са намаляване на ЗМР, като от първо януари те са намалели с 7% и са освободени 3 млрд. лева. Банките са се снабдили с лихвоносен ресурс.

Много е важно страната ни да поддържа имиджа на прозрачна и предсказуема среда до момента, когато се възстанови ситуацията инвеститорите да дойдат в България, а не другаде.

Бюджет 2009 година трябва да е балансиран. Трябва да се поддържа ръст от 5-6%. От нас се иска да следим непрекъснато ситуацията и да не се копират мерки, които се приемат в други страни, а да се действа в зависимост от условията тук.

Каквито и промени в икономиката да се случат занапред, те ще са в рамките на валутен борд и фиксиран курс лев-евро. Според Искров няма нужда да се води друг дебат. В Унгария и Румъния например се хвърлят усилия за справяне с валутните движения.

Хората трябва да са сигурни, че има консенсус по този въпрос и единна позиция. Според Станишев всеки експеримент да се „развърже левът" би имал голям шок.