Ако бяхте чужденец без много познания за нашата страна и бяхте попаднали в България в средата на миналата седмица щяха да са ви необходими точно седем дни, за да попрегледате новините и да добиете напълно ясна представа що за държава е това. Разграден двор, които без всякакви основания и поради огромната милост на Брюксел, има възможността да се нарича страна членка на ЕС.

Ако си представим последната седмица като една голяма новинарска емисия, то водещата новина безспорно са обвиненията срещу бившия вече изпълнителен директор на Националната агенция по приходи (НАП) Мария Мургина. „За кокошка няма прошка, за милиони няма закони", казват хората. Тази простичка максима се потвърди и в края на миналата седмица, когато стана ясно, че изпълнителният директор на НАП, която трябва да подсигурява приходната част на бюджета на държавата и още около 1 000 служители на агенцията, са замесени в скандал с източването на ДДС за стотици милиони левове. Разбира се, засега това са само обвинения, но обикновено там където има дим, има и огън.

Излиза, че за едни бизнесмени и фирми ДДС-то не е чак толкова задължително и може да бъде точено или укривано по някакъв начин и то с помощта на тези, които трябва да го събират. Можете да бъдете сигурни обаче, че ако сте най-обикновен данъкоплатец или имате малък бизнес и стоите настрана от подобни схеми, и закъснеете дори и с малко с плащанията на налозите си, от НАП веднага ще влязат в контакт с вас и държавата ще си потърси своето.

Поради липсата на парно по време на газовата криза през януари, в продължение на около 10 дни хиляди софиянци трябваше да прибягват до "алтернативни" енергийни източници като няколко ката дрехи, одеяла, знаменитите "духалки" и всевъзможни други „енергоносители". През тази седмица обаче стана ясно, че януарските сметки за парното са безумно по-високи. Ако за януари 2008 г. сте получили сметка от 50 лв., то за първия месец на тази година тя вероятно е около 100 лв. Не се притеснявайте обаче, математиката понякога лъже. Увеличението не е такова каквото изглежда - само 34% е, според Топлофикация София. Топлоподаването е било с 11% по-малко този януари, в сравнение с миналия, но това вероятно е било добавено със знак плюс, вместо със знак минус в сметките. Стават и грешки.

За да не остане по-назад тази седмица електроразпределителното дружество ЧЕЗ предложи да намали цената на електроенергията, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране запази тримесечното отчитане на електромерите. Предложението си е примамливо отвсякъде, а Коледните намаления на цените направо бледнеят с предлаганото от ЧЕЗ понижение от......1.1%.

Новините не спират дотук. Вчера депутатът Владимир Кузов беше признат за виновен от Върховния касационен съд по обвинения в педофилия. Наложената му присъда обаче не е ефективна, а условна и според съда деянието му не е от обществена важност. Затворът е заменен с далеч по-строгата мярка „прочитане на присъдата на работното място".

В България е така, но ако Кузов беше признат за виновен, по същите обвинения в САЩ например, вероятно щеше да има редкия шанс да се радва на слънчевата светлина по един час в денонощието, както и на реципрочност на деянията си от страна на останалите затворници. Вместо това, сега той най-вероятно ще защити от своите човешки права и ще осъди държавата в Страсбург.

Ужким борим престъпността и отбелязваме напредък според разните там статистики на МВР, а само за последната седмица в столицата бяха взривени лъскаво Порше пред жилищен блок и популярно заведение в центъра на града. И в двата случая за щастие нямаше невинни жертви, но това едва ли е лицето на една страна членка на ЕС, което един чужденец би искал да види в новините.

Преди няколко месеца премиерът Станишев обясняваше как последствията от световната икономическа и финансова криза ще са косвени за България. Оказа се, че страната ни все пак е на тази планета и ни връхлетяха „косвени" последици като временно затваряне на предприятия, намаляване на производството, уволнения, срив на фондовата борса, затягане на кредитирането, стагнация на жилищния пазар и предстоящи фалити.

Преди два дни от рейтинговата агенция Moody's предупредиха западноевропейските банки, с клонове в Източна Европа, че рейтингите им могат да пострадат поради влошаващото се икономическо положение в региона. Спадът в Източна Европа ще e по-голям вследствие на зависимостта на много от държавите в региона от капиталовите потоци от западноевропейски банки, според агенцията.

Без да се притеснява от подобни констатации вчера премиерът бодро заяви на икономическият форум "Развитието на България в условията на глобалната финансова икономическа криза", че страната влиза в кризата в добра кондиция.

Иначе председателят на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс, който беше преди два дни у нас, настоя за извинение от премиера за думите му след спирането на средствата от Брюксел, че Европа прилага двоен стандарт за България. С оглед на тактичността на българските политици и силното им чувство за справедливост имаме всички основания да не се съмняваме, че такова ще последва.

И ако в момента новините и събитията са такива, то положението ще става и още по-грозно, защото само след няколко месеца предстоят избори, а в този период няма да бъдат жалени средства, време и целенасочени кампании за „обработване" на общественото мнение и мотивиране, или демотивиране, на гласоподавателите по един или друг начин.

На фона на подобни новини излиза, че през последната седмица уникалната природа на България и спортът отново трябва да измиват срама и да ни дават поводи за национална гордост. Пак тези дни Белоградчишки скали се изкачиха на първо място в категорията си в световната класация за новите седем природни чудеса на света, а 17-годишният българин Григор Димитров продължава да сее респект сред най-добрите в световния мъжки тенис.