Фондовата борса на Зимбабве бе отворена вчера, след като бе затворена на 21 ноември миналата година. Това се случи след понижение на индексите с около 86% за предходните два месеца.

Акциите на компаниите на борсата се очаква да регистрират повишение, дори и след първоначален спад, породен от желанието на инвеститорите да продадат акциите, които не са успели. Причина за тези очаквания е факта, че зимбабвийските компании се търгуват за около една трета от справедливата си стойност.

Специалисти прогнозират, че до края на годината е възможно акциите на търгуваните на борсата компании да удвоят стойността си, според Renaissance Capital, инвестиционна банка с офиси в бившите съветски и африкански страни.

Зимбабвийската централна банка прекрати търговията на борсата, след като инфлацията достигна 89.7 секстилиона процента (10^21). Други прични за спиране на търговията бяха поевтиняването на зимбабвийския долар до 12.6 трлн. За един щатски долар и международните санкции наложени на страната срещу президента Мугабе.

Вчерашната търговия обаче, е била изключително слаба. Единствените търгувани акции са били тези на Apex Corporation, инженерна компания, от която са се изтъргували 3 026 акции по един щ. ц., или 30 щ.д.

Според наблюдатели причината за лошата търговия е била слабото оповестяване на отварянето на търговията след няколко месеца на спряна търговия.

Кризата в Зимбабве доведе до това над половината от населението на страната, възлизащо на 11 млн. души, да се нуждае от спешни хранителни помощи от международните организации. Близо една четвърт от населението е напуснало страната.

Междувременно САЩ и Европейския съюз наложиха санкции на страната за пътуване и замразявани на правителствени активи, за да покажат неодобрението си към политиката на Мугабе.

Вижте още: Президентът на Зимбабве купи мезонет за 5.5 млн. долара

Деноминация с 12 нули в Зимбабве

Инфлация от 213 млн. процента в Зимбабве