Българските емигранти са изпратили в родината си близо 1.9 млрд. щатски долара през 2007 г. по данни от Световната банка, цитирани в изследване на Мила Манчева от Центъра за миграционни анализи и практики.

Тези и други сведения Манчева ще представи днес в Кърджали в доклада си пред обществената дискусия в рамките на проекта „Пътуващ мегдан - да свържем публичните пространства".

Тя посочва още, че по данни от Световната банка паричните трансфери на мигрантите към техните родни места възлизат приблизително на 318 млрд. щатски долара през 2007 г. От тях 38.6 млед. са изпратени към страните от Европа и централна Азия.

Получените от нашенците по света 1.9 млрд. поставят България в десетката на страните с най-висок абсолютен обем емигрантски трансфери. По този показател страната ни е 6-а след Румъния (6.8 млрд.), Полша (5 млрд.), Сърбия (4.9 млрд.) и Руската Федерация (4 млрд.).

Важността на емигрантските трансфери за страните от региона се демонстрира от факта, че те се оказват вторият по обем източник на външно финансиране (след преките чуждестранни инвестиции) за местните икономики, посочва Мила Манчева в изследването си. И още, че реалният принос на тези средства за развитието на икономиките на „емигрантските" страни остава предмет на диаметрални спорове сред специалистите.

Източник: БГНЕС