Двойно повече туристи очакват в Белоградчик през тази година в сравнение с миналата. До днес за природния феномен, който продължава да водят в класацията за новите седем природни чудеса на света в категорията Пещери, скални образувания и долини, са гласували над 3.5 млн. души от страната и Австралия, Нова Зеландия, ЮАР, САЩ, Канада, Китай, Русия, Украйна, Унгария и др., съобщават от пресслужбата на община Белоградчик.

Белоградчишките скали напълно реално са на първо място, защото всеки, който погледне скалите, остава без дъх и след това си казва, че това наистина е едно от природните чудеса на света.

В статия от вестник Ведерник се казва, че в периода около 1933 г. Белоградчик е бил национален курорт и посланикът на Италия, посещавайки града през същата година, казва, че Белоградчик няма равен на себе си и в Швейцария.

Феноменът е изваян от стичащата се дъждовна вода и ветровете в продължение на 200 млн. години, превръщайки безформения камък в скулптури, наподобяващи митични същества, човешки силуети, животни и птици. Имената на скалите са Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът. Там има уникални растения, 179 вида птици, както и впечатляващи пеперуди.

Основен въпрос сега е как скалният комплекс да не последва съдбата на останалите обекти, превърнали се в строителни площадки. Припомняме, че вчера общината съобщи, че се стоят три нови хотела и ваканционно селище, за да посрещнат удвоен поток туристи.

Източник: БНТ/БНР