„Не може да очакваме стимулиращ ефект от САЩ през следващите години", коментира Торстен Аман, съдружник и ръководител „Международни пазари" към KPMG Europe LLP, на провелата се по-рано днес работна среща в посолството на ФРГ на тема „Предизвикателствата пред световната икономика вследствие на кризата на финансовите пазари". Според него икономиката на САЩ дълго време се развиваше на фона на блясъка и ръста в цените на недвижимите имоти, подкрепен от насърчителната политика за жилище за всеки, както и от лесния достъп до финансов ресурс.

"В резултат се появи поколение, което не бе свикнало с идеята, че цените могат и да падат. Хората живееха над възможностите си, но изведнъж лесното финансиране на потреблението пресъхна", посочи още Аман.

От кого обаче може да очакваме стимулиращ ефект върху световната икономика, попита експертът от KPMG. „Например Китай, но дори и техният стимулиращ пакет от 600 млрд. щ.д. ще бъде един краткосрочен стимул", смята Аман.

По отношение на мерките на България и на Германия в подкрепа на икономиката, той коментира, че едва ли могат да се очакват големи успехи.

„Германия бе силна преди кризата. В резултат много предприятия изнесоха производството си и индустриалните ценности зад граница, тенденция, от която усети положителен ефект и България", каза Аман - „Много от фирмите обаче преразгледаха стратегиите си за експанзия в чужбина. Фирмите започнаха да се замислят и върху географския фактор в задграничните им инвестиции - дали разполагане в близък географски регион или в по-отдалечени държави. Смятам, че България може да се възползва от подобна тенденция, при която членството й в ЕС е основна гаранция за сигурност".

По отношение на продължителността на кризата той не пожела да се ангажира с конкретен период, като допълни, че едва ли някой би се заел с подобна задача.

„Решение на кризата може да намерим само в условията на международно сътрудничество и консенсус, като националните мерки едва ли са панацея за ситуацията. Ако погледнем върху антикризисните пакети ще видим, че в по-голямата си част те водят до задлъжняване на държавата, т.е. средствата трябва да се насочат там, където ще имат изгода за следващите поколения, чиято задача ще е да изплащат натрупаните дългове".

На въпроса на протекционистичните мерки на някои държави членки на ЕС (Франция например) и влиянието им върху отношенията в съюза, Аман коментира, че подобна тенденция е притеснителна. „Всяка една подобна националистична тенденция е погрешна и може да доведе до напрежение в отношенията между отделни страни", смята експертът.

„Наскоро чух интересна теория, че кризите в последните столетия настъпват на прага на нова иновационна вълна в икономиката. Да, днес автомобилите са по-бързи, по-екологични, но като цяло в тях няма нищо ново и революционно по отношение на устройството им. И сега е моментът да решим дали ще заложим на статуквото в автомобилостроенето например или ще заложим на новаторството в бранша", каза Аман.

Според него светът трябва да заложи на честното банкиране, на дългосрочно ангажираните мениджъри, да реши дали ще бъде отново ориентирана към потреблението и др. „Ако изберем политиката на евтините пари и в бъдеще този избор няма да е добър за никого", смята Торстен Аман.

Според него в основата на днешната криза стоят две предпоставки. На първо място това е развитието на финансовите пазари и на второ място поведението на консуматорите в определени условия.

Сн. Торстен Аман, съдружник и ръководител „Международни пазари" към KPMG Europe LLP, Н.пр. Михаел Гайер, посланик на Федерална Република Германия в България, Гергана Мантаркова, управляващ съдружник на KPMG България и Митко Василев, главен управител на ГБИТК (дясно-ляво)