Днес продължаваме със списъка на най-странните жилищни проекти на руското издание "Prian".

11. Хартиената къща.

През януари швейцарската компания The Wall AG и германският университет Баухаус във Ваймар създадоха проект за бързо сглобяема сграда от пропита със смола хартия на име Universal World House. Домът от 36 мв. м няма да струва повече от 5 хил. долара.

Панелите, от които е направена къщата, имат отлични изолиращи свойства и гъвкавост, която позволява строителство и в най-земетръсните райони. Първото селище с такива къщи ще се появи в Зимбабве, а още 2.4 броя е поръчала Нигерия.

12.Слайд.

През януари лондонското архитектурно бюро dRMM представи къща, вдъхновена от мобилните телефони- слайд модел. Къщата е покрита с панели с тегло 50 т, които се движат по релси. Електромотор със слънчеви батерии привежда в действие прозрачната къща и позволява на собственика да "освобождава" части от дома си.

13. Техно-юрта.

През февруари нюйоркското архитектурно бюро Multiplicities представи проект, който ще бъде изграден в Китай. Триетажното здание с 1000 кв. м площ има овална форма, построено е от червени тухли и облицовано с бял кварц. Заради огромното празно вътрешно помещение къщата изключително напомня юрта.

14. Страноприемница за елфи.

През февруари стокхоумското архитектурно бюро Tham + Videgard Hansson Arkitekter представи проект за хотел, скрит в клоните на дърво. Проектът ще бъде реализиран догодина в шведския град Харадс.

Леката алуминиева конструкция ще бъде покрита с огледала, които ще отразяват небето и другите дървета и ще създава впечатление за потъване в пейзажа. Вътрешността ще бъде тапицирана с дърво.

Хотелът ще има скромния капацитет за двама души, които ще разполагат с кухня, гостна, двойна спалня, баня и тераса на покрива. А ще достигат до там по въжен мост и подвижна стълба.

15. Дишащият небостъргач.

Холандски дизайнери от Phillips разработиха проект за небостъргач, дишащ с "биокожа", през която в помещенията ще проникват светлина и въздух. Проектът, все още само, е напълно самодостатъчен- той осигурява енергия и питейна вода.

16.Стоножката.

Датски архитекти проектираха самодостатъчно "шесткрако" здание, вдъхновено от къщичката на Баба Яга и циганските катуни. Цената му е 50 хил долара, а ... скоростта 6о км/ч.

17.Плаващият град

Сред по-смелите проекти има не само такива за къщи или многоетажна сграда, но и за цели градове. За съжаление засега екополисите остават само на хартия.

Такъв е плаващият град Lilypad на Vincent Callebaut. Той представлява плаваща платформа във формата на лилиево листо и капацитет 50 хил. души.

18. Летящият град.

Пекинските архитекти от MAD представиха идеята си за град Superstar: A Mobile China Town, който ще може да се движи по целия свят, пренасяйки китайската култура и бит. Неговите жители ще могат да достигат 15 хил.