В условията на криза, нещата често стават много неясни. Определено икономическата ситуация у нас може да се каже, че е такава, като под съмнение освен ръста на БВП и безработицата са и бъдещите ви доходи. Ето защо намирането на различни начини за спестяване е от изключителна важност. Ето и няколко начина да постигнете това.

1. Предоговорете кредита си и лихвения процент.

Бумът на кредитите през последните години е доста възможно да се е осъществил и благодарение на вас. Най-вероятно сте се подлъгали да изтеглите лесно достъпен кредит, за каквито всички слушахме реклами. С промяната на ситуацията обаче, кредитът може сериозно да ви тежи след повишението на няколко пъти на лихвените нива на почти всички банки.

Опитайте се да предоговорите с банката си условията по кредита си, макар и това в настоящия момент да е изключително трудно. Ако примерно сте изтеглил ипотечен кредит без доказване на доход преди две години, защото сте бързал, а процедурата по другия кредит е била твърде тежка, може би е добре да се опитате да го предоговорите.

Това би ви спестило около два процента лихва годишно, което разхвърляно на срок от 20-25 години, може да е една доста сериозна сума. В зависимост от стойността на кредита, можете да спестявате между 50 и 100 евро месечно. Ако в момента от банките ви откажат, като знаят, че пазарът е затегнат и едва ли друга банка ще ви рефинансира, периодично проверявайте как стоят нещата и при другите банки.

2. Махнете някоя от кредитните си карти.

В портфейла ви има три кредитни карти, но реално ползвате една или максимум две. Защо да си създавате излишни разходи и такси по обслужване, или да плащате наказателни такси, ако забравите да си платите вноската на време. Рефинансирайте картите с най-лоши условия и си запазете само една. Така ще си повишите и финансовата дисциплина и ще се замисляте повече преди да си купите нещо.

3. Теглете пари от банкомати на вашата банка.

Свикнали сте да ходите без пари в брой, но с дебитна карта в портфейла си. Ако теглете изключително често и то предимно малки суми, опитвайте се да правите това от банкомат на банката, където са парите ви. Дори и да не се замисляте, това би могло ви спести значителни по размер суми на месец. Особено с пълна сила важи това в момент като настоящия, когато банките тихомълком повишават таксите си по тегления, за които разбира се вие трудно ще чуете, преди да си видите месечното банково извлечение и да се изненадате от събраните ви такси.

4. Прекратете губещите си инвестиции.

Търсете допълнително средства за посрещане на вашите ежемесечни разходи? - прегледайте инвестициите си. Може да ви е тъжно или да сте емоционално обвързан, но се опитайте безпристрастно да погледнете във вашия инвестиционен портфейл. Зарежете губещи инвестиции или такива без потенциал да възстановят загубите си. Най-малкото, което можете да направите, е да преструктурирате портфейла си така, че да е в по-добра кондиция при евентуално бъдещо повишение.

5. Празнувайте в дома си.

Излизането по заведения може да е доста скъпо удоволствие. Ресторанти, барове, дискотеки. Временно се лишете от тях с идеята за по-добри времена. Това разбира се не значи да прекратите социалния си живот. Знаете поговорката за планината и Мохамед. Празнувайте в къщи, събирайте се с приятели, така можете да спестите една значителна по размер сума. Същото може да важи за кино, театри и др.

Кафето навън също е доста скъпо удоволствие. В заведенията цената на ободряващата напитка вече все по-често отива към 2 лв. за чаша. Ако пиете по две-три кафета на ден заедно с безалкохолно, е доста възможно около 20% от заплатата ви да остава при кафеджиите.

6. Зарежете скъпите си хобита.

Можете да не ходите на втора работа, но поне не харчете излишно за удоволствия, които сте си позволявали в близкото минало. Голфът или ските може да са ви страст, но направете изключение една-две години. Когато нещата проявят трайни признаци за подобрение, отново ще се върнете към тях. Дотогава си намерете по-евтини забавления, или спортове.

7. Планирайте по-рано почивките си.

Лятната почивка е ясно, че няма как да я пропуснете. По-ранното й планиране обаче, би могло да ви спести една прилична сума с отстъпките, които се предлагат. Желаещите да спестят повече пък, може дори да я изместят в по-неактивния сезон, когато не само нощувките, но и самолетните билети са в пъти по-евтини, ако ще ходите в чужбина.

8. Пестете от застраховки.

Настъпването на застрахователните събития е с известна степен на вероятност. В кризисни моменти е добре да преосмислите кои трябва да направите и кои не.

8. Пестете от кабелна.

Когато пестите от всичко, кабелната телевизия е може би единственото ви развлечение. Не казваме да си спрете това удоволствие. Често обаче плащате за програми, които не ви оставя време да гледате. Направете анализ на това, което ви е нужно, и всичко останало.

Както се казва капка по капка, вир прави.