Комисията за финансов надзор потвърди проспекта за допускане до търговия на регулиран пазар в Европейския съюз на емисия акции на Софарма АД, представляващи съдебно регистрирания капитал на дружеството, съобщиха от надзорния орган.

Емисията е в размер на 132 000 000 лв., разпределени в същото количество ценни книжа.

Да припомним, че ръководството на компанията реши в края на 2007 г. да листне емисия акции на фондовата борса във Варшава. Съветът на директорите упълномощи тогава Огнян Донев, изп. директор на фармацевтичната компания, да извърши необходимите действия по емитирането на ценните книжа там.

Освен стратегическите намерения в Полша, друга важна причина за листването на дружество във Варшава е, че то присъства и на местния пазар, заяви тогава Лудвик Соболевски, изп. директор на Варшавската фондова борса.

През септември 2007 г. Софарма подписа договор с полската фирма Натур Продукт Здровит ООД за учредяване на съвместно дружество. Участието на българската компания ще бъде 50.01%. Полската фирма се занимава с производство и маркетинг на медикаменти.

В Полша българската компания притежава дял от пазара на медикаментите за борба с никотиновата зависимост, отпускани по лекарско предписание.

Към момента акциите на Софарма поскъпват с 2.16%, на 1.89 лв. Обемът е от 6 040 лота.