Въпреки уверенията на много специалисти и дори правителството, че кризата ще ни подмине и дори ще се облагодетелстваме от нея, всички започваме да виждаме отражението й върху реалната икономика.

С особена сила тя засяга сектора на недвижимите имоти, като едва ли ще станем свидетели на подобряване на ситуацията през тази година. Най-вероятно кризата ще продължи да се задълбочава, това коментира Асен Лисев, изпълнителен директор на MBL по време на проведена днес пресконференция.

Преминахме от пазар на продавачи, само допреди година-две, към такъв на купувачи. Това важи за всички подотрасли на сектора на имотите и особено при търговските площи. В момента в условията на ограничено кредитиране и трудностите, преживявани от чуждестранните инвеститори, важи с пълна сила постулата „cash is king". Инвеститорите с налични средства изчакват, като са изключително взискателни при избор на проекти.

Големи сделки за търговски центрове, на каквито бяхме свидетели през изминалата година, едва ли ще се случат, като съществува значително разминаване между исканата и предлаганата доходност. И докато емблематичните сделки за големите търговски центрове се сключваха при доходност от 7-7.5% през изминалата година, в момента инвеститорите не биха проявявали интерес за доходност под 10%, коментира още Лисев.

В момента в България имаме по 27 кв. м модерни търговски площи на 1000 човека, което все още е относително ниско в сравнение с останалите европейски страни. Ако всички обявени проекти обаче станат реалност, то ще сме първи в Европа по търговски площи, което разбира се е нелогично на фона на покупателната способност и доходите на населението.

Напълно нормално е в настоящата среда много от проектите да бъдат замразени, като едва ли ще станем свидетели на финализиране на всички от тях. Най-важното за един проект освен локацията е и намиране на източници на финансиране, което е доста трудно в момента.

Към момента има обявени 60 проекта за търговски центрове, или паркове, като вече е ясно, че изграждането на петнадесет от тях е замръзено, или преустановено, или 25% от проектите.

Низходящ натиск се оказва и върху наемите на търговските площи. В централните части на водещите градове на страната вече сме свидетели на понижението им с между 5 и 15% през четвъртото тримесечие на миналата година, по данни на CBRE.

Все по-селективни стават и наемателите в търговските центрове. Големите търговски вериги избират много добре къде ще се позиционират, като избират вече по едно място в големите градове. От друга страна все повече наематели изразяват недоволство от позиционирането си в новооткритите търговски центрове в големите градове без София.

Като цяло средното ниво на наемите в търговските центрове е при 22 евро, като те широко варират между 8 и 85 евро за кв. м. При търговските обекти на водещите улици в София наемите са средно при 80 евро. В централните улици на останалите градове средното ниво на наемите е 44 евро за кв. м.