Американското правителство възнамерява да покани богатите инвеститори да участват в спасяването на националната финансова система, съобщи днес в. "Вашингтон пост".

Правителството ще предложи на инвеститорите да купят емитирани неотдавна високорейтингови ценни книжа, обезпечени с различни активи, стимулиращи потребителското кредитиране, които не носят риск от големи загуби.

Програмата, според която е възможно правителството да направи разходи за кредитиране на тези инвеститори за близо 1 трлн. д., превишава по обем всички предишни правителствени програми за преодоляване на световната финансова криза.

Според новата мярка Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ ще кредитира пряко притежателите на ценни книжа с най-висок рейтинг ААА (латински букви). УФР ще приема като залог по кредитите си облигации, обезпечени с кредити за покупка на автомобили, за образование, кредитни карти и други цели.

В бъдеще се планира разширяване на възможните видове обезпечения, като се включат и други видове ценни книжа с по-нисък рейтинг, носещи по-голям кредитен риск.

Източник: БТА