Сайтът Portfolio.com класира най-солените глоби в света на професионалния спорт в САЩ. Оказва се, че играчите на NBA не само вземат най-много пари, но и губят най-много, когато сгафят:

1. Литрел Сприуел (NBA, Golden State Warriors) - 6.4 млн. долара

На първи декември 1997 г. Литрел се скарва с треньора си Пи Джей Карлесимо по време на тренировка. Карлисимо му направил забележка относно подаванията му и Сприуел се развикал, че не е в настроение за критика. При следващата забележка на тренера, играчът го заплашил с убийство, сграбчил го за врата и започнал да го души. Това продължило около 10-15 секунди, докато другите играчи се намесят и спасят треньора си. Сприуел бил отстранен от тренировка, а докато го изблъсквали от залата крещял, че ще се върне с пистолет.

Той е наказан за 68 мача, а отборът прекрати договора му, като отмени изплащането на всички суми по него, възлизащи на около 6.4 млн. долара. NBA дават 700 000 долара от сумата за благотворителност, а останалото си задържа тима.

2. Minnesota Timberwolves (баскетбол, NBA) - 3.5 млн. долара

По време на сезона 1999-2000 гръмва скандал около договора на тима с тогава новия играч - Джо Смит. Оказва се, че шефовете на отбора са обещали на Смит мултимилионен договор, но с по-късна дата, при положение, че той подпише с тима на по-ниска заплата. Това било направено, защото NBA има изискване за максималните заплати и трансферни суми. Тимът е глобен с 3.5 млн. долара.

3. Теръл Оуенс (американски футбол, Philadelphia Eagles) - 2.5 млн. долара

През 2005 играчът на Philadelphia Eagles Теръл Оуенс се сби със съотборник край резервната скамейка. Това само по себе си не е прецедент, но след случая той даде серия от скандални интервюта за спортни медии в САЩ, в които плюе и обижда свои съотборници. Това кара клуба да прекрати договора му, а Оуенс губи бонуса при подписване и заедно с неизплатени суми до края на сезона, загубата за него възлиза на 2.5 млн долара.

4. St. Luis Blues (хокей, NHL) - 1.5 млн. долара

През 1999 г. отборът бе глобен с милион и половина, за това че отправи оферта към Скот Стивънс от New Jersey Devils преди да е изтекъл контракът му. Дяволите получиха 1.4 млн долара за компенсация, а останалите отидоха в касата на NHL.

5. Еди ДеБартоло - 1 млн. долара

Собственикът на футболният отбор San Francisco 49ers бе глобен с 1 млн. долара през 1999 г. за измами със залагания. Парите отидоха при Националната футболна лига.

Прочети цялата класация в Men.bg.