Швейцарската банка UBS обяви, че нетната й загуба за 2008 г. е нараснала до 20.9 млрд. швейцарски франка (18.06 млрд. долара) в сравнение с обявените преди това 19.7 млрд. франка, информира Reuters.

Увеличението се дължи на глобата, която швейцарската банка се съгласи да заплати, за да избегне съдебен процес по обвинения за данъчни измами в САЩ и на отчисления в оценката на ценни книжа.

UBS се съгласи на 18 февруари да заплати 780 млн. долара глоба, за да избегне повдигането на съдебни обвинения в САЩ, които според швейцарските регулаторни органи биха могли заплашат оцеляването на банката.

Другите отчисления от финансовите резултати на банката са свързани с оценката на ценни книжа на стойност около 7.8 млрд. долара, които все още не са прехвърлени към фонда за стабилност на Централната банка на Швейцария.

Годишната загуба на банката е най-голямата в швейцарската корпоративна история досега.

UBS изпитва затруднения с възвръщането на добрата си репутация след като беше на ръба на фалита по време на кредитната криза.

Банката замени главния изпълнителен директор и председателя си с в последните две седмици в опит да възвърне доверието на инвеститорите и да ускори възстановяването си.