Два типа въпроси очерта като основа за дискусия вицепремиерът и министър на външните работи на България Ивайло Калфин на срещата с представители на ръководството на БСП и на „Коалиция за България", в която и той участва.

Единият бе свързан със случилото се в икономическата и социалната сфера в последните четири години, а другият - с мерките за преодоляване отражението на световната икономическа криза.

По думите на министър Калфин, българската икономика е в най-доброто състояние, в което изобщо е била през последните 20 години. Той приведе и числа в подкрепа на това си твърдение.

Колкото до кризата, първият ефект от нея е, че фирмите имат по-малко поръчки, по-малко работа, вторият - че инвеститорите са много по-предпазливи.

„България е страната, която привличаше през последните години най-много преки чужди инвестиции. Проблемите за нас са свързани с това, че българската икономика е изцяло експортно ориентирана, тя е отворена и около 60 % от износа е за Европейския съюз, а големите икономики в Европа имат много силен спад през последните години.

Банките в България са в стабилно състояние. Те и националните финанси ни дават възможност да посрещнем по-леко тази икономическа среда в Европа и света, непозната от десетилетия", коментира Ивайло Калфин.

Намаляването на прилива на пари, които изпращаха българските имигранти в чужбина, може и да засегне техните семейства в България, но няма да се отрази на макроикономиката на страната, е мнението на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин .

Възможността част от българите в чужбина да останат без работа, той коментира така: „През последните години правехме всичко възможно да стимулираме нашите сънародници да се връщат обратно в България, понеже такъв беше натискът от страна на бизнеса. Мисля, че сега това ще стане по естествен път, въпреки че и в българската икономика вече няма такова търсене на работна ръка. Намаляването на паричните трансфери от чужбина няма да има тежко отражение върху българската икономика, но в семействата на емигрантите това ще се почувства. Аз обаче съм сигурен, че сънародниците ни ще търсят много активно заетост и доходи", заяви Ивайло Калфин.

Той обяви също, че за компенсиране последиците от икономическата криза, държавата ще усили действията си за повишаване събираемостта на данъците, ще предприеме и други мерки.

През тази година около 60 млрд. лв. ще бъдат публичните разходи, което е с около 40% повече от миналата година и това донякъде ще компенсира намаляването на частните инвестиции.

В програмата на правителството е да се облекчават максимално предприятията, така че те да не прибягва до освобождаване на персонала, а да задържат хората и да са по-гъвкави с работното време. Чрез различни схеми, държавата ще подпомага и изплащането на заплати.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС