Съединените американски щати се нуждаят от перестройка и възстановяване на финансовата и политическа система, за това се обяви единственият президент на СССР Михаил Горбачов, информира Дни.ру.

Той подчерта, че САЩ, начело с Барак Обама, трябва да прекратят с опитите за надмощие в света. „Те трябва веднъж завинаги да престанат да дават заповеди и и да казват на целия свят, как е редно да се действа", каза Горбачов. - А военните им трябва да се съобразяват с новия световен ред, така че когато всички страни членки на ООН предлагат съвместно решение на проблем, то да може се осъществи на практика".

Единственият президент на СССР отбеляза, че днес е необходим нов модел на капитализма, който да възприеме както най-положителните чери на сега действащия капитализъм, така и идеи от социализма. „От капитализма трябва да се възприеме стимулът, а от социализма високата степен на равенство и социална справедливост", добави Горбачов.

По информация на ежедневника Взгляд бившият съветски лидер заяви, че няма да има държава в света, която да остане незасегната от кризата. Всички ще се окажат губещи.

Впрочем за преструктуриране на много държави и реформи в световната икономика напоследък се говори усилено. Така например въпросите, по които умуват световни лидери, засягат проблемите по реформиране на глобалната система за финансово регулиране и включения вътре механизъм за ранно предупреждение, разширяване на регулаторните рамки за глобално регулиране на офшорни зони и др.