Ръководството на фабриката "Траял" в сръбския град Крушевац, собственост на българското дружество "Брикел" ЕАД, обяви, че през април ще бъдат освободени около 400 работници заради рационализиране на производството и световната финансова криза, съобщи радио Б92.

Междувременно работниците в "Траял", които бяха в платен отпуск, трябваше да се върнат днес на работа, но заради липсата на суровини производството не бе възобновено във всички цехове и 560 работници са изпратени в годишен отпуск.

Когато в началото на февруари за четвърти път бе продължено платеното отсъствие на работниците в "Траял", им бе казано, че ще се върнат на работа най-късно на 13 март.

Това е законовият срок от 45 дни, колкото годишно може да продължи платеният отпуск.

"Планираме от понеделник да отворим фабриката за производство на автомобилни гуми за селскостопански машини, камиони, автобуси и леки коли, фабриката за защитни средства и фабриката в Чичевац.

Проблемът е в кратките срокове за набавянето на суровини и в това, че трябва да ги платим с пари, които идват от България. Не можем да направим това навреме и работниците ни ще бъдат в годишен отпуск до започването на производството", каза заместник директорът на Траял Максим Иванов.

Източник: БТА